X

Οι εξωπραγματικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αίσθηση προκαλούν οι παράλογες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόσυρση των οποίων εξοικονομεί σχεδόν 31 δισ. ευρώ.

Ant1news




Η Κομισιόν απευθύνει συνεχώς συστάσεις στη χώρα μας για λιτότητα και βγάζει «κίτρινες» και «κόκκινες» κάρτες σε πολλούς τομείς τόσο στην οικονομία και όχι μόνο, όμως οι εξωπραγματικοί κανονισμοί, η γραφειοκρατία και η σπατάλη «ζουν και βασιλεύουν» και στην Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», το πρόγραμμα απλοποίησης της νομοθεσίας που εισήγαγε η Κομισιόν κατήργησε διοικητικές επιβαρύνσεις κατά 25% και εξοικονομήθηκαν 30,8 δισ. ευρώ από αναποτελεσματικές και στην πλειονότητά τους παράλογες διατάξεις.

Σε μία από αυτές και αναφορικά με τα φρούτα και τα λαχανικά, για τα οποία είχαν θεσπιστεί δεκάδες αποφάσεις για τις προδιαγραφές τους,  προβλεπόταν ότι η κλίση των αγγουριών έπρεπε να είναι μέχρι 10 χιλιοστά σε κάθε 10 πόντους αγγουριού. Φυσιολογικά η διάταξη αποσύρθηκε μετά το σάλο που ξέσπασε.
Όμως αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα, καθώς ακολουθούν πολλά ακόμη παράλογα.

Άλλη διάταξη της Κομισιόν, που παραθέτουν οι Financial Times, απαγόρευε στις κομμώτριες να φορούν ψηλά τακούνια. Όπως αναφέρουν οι FT, η σημερινή διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε να αποσυρθεί η σχετική πρόταση που αφορά στην υγιεινή στα κομμωτήρια.

Όπως δηλώνει στο «‘Εθνος» η προϊσταμένη του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, υπάρχουν πολλές διατάξεις της Κομισιόν, οι οποίες ωστόσο δεν διευκολύνουν την ζωή των πολιτών ανά περιοχή.

Τρανταχτό παράδειγμα ήταν η εντολή της Επιτροπής προς τα εστιατόρια, με την οποία ζήτησε να σερβίρεται σφραγισμένο μπουκάλι λάδι στους πελάτες, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στη σαλάτα, ώστε να βάλει τέλος στην νόθευση του ελαιόλαδου. Ωστόσο μετά από αντιδράσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας το μέτρο δεν προχώρησε.

Σε άλλη απόφαση η Κομισιόν ζητούσε να ζουν όλες οι όρνιθες ωοπαραγωγής σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου θα μπορούν να… ξύνουν τα νύχια τους. Άλλη παράξενη διάταξη, είναι η απαγόρευση του ατομικού σταβλισμού για τους θηλυκούς χοίρους, μία ρύθμιση με την οποία οι περισσότερες χώρες δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν λόγω του υψηλού κόστους.