X

Δεν αποκλείει νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ο Άσμουσεν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής άφησε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, μη αποκλείοντας ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις.

Ant1news


«Ανάλογα με την κίνηση του πληθωρισμού, δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας σε ό,τι αφορά τα επιτόκια», δήλωσε το στέλεχος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν αναφερόμενος στο 0,7% στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού την τελευταία τετραετία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Osnabrucker Zeitung, δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα τα επιτόκια καταθέσεων στην ΕΚΤ να μειωθούν ακόμη και σε αρνητικό ποσοστό, προκειμένου, όπως εξήγησε, να αποθαρρυνθούν οι τράπεζες να «παρκάρουν» κεφάλαια και να τα διοχετεύουν στην αγορά.

Ο γερμανός τραπεζίτης σημείωσε, πάντως, ότι τα αρνητικά επιτόκια ενδέχεται να αποδειχθούν αντιπαραγωγικα φέρνοντας ως παράδειγμα τη Δανία, οπου οι τράπεζες κάλυπταν τις απώλειές τους ανεβάζοντας τα επιτόκια των δανείων τους.

Συντομότερη μεταβατική περίοδο για να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία bail-in (διάσωση των τραπεζών εκ των έσω), ζήτησε, από την πλευρά του, ο διοικητής της ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλα τα εργαλεία εκκαθάρισης για τον νέο κοινό μηχανισμό θα εισαχθούν ταυτόχρονα.

Απηύθυνε, επίσης, έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών να αξιολογήσει τους κινδύνους για τα κρατικά ομόλογα απo τα επικείμενα «στρες-τεστς», τους ελέγχους αντοχής των τραπεζών. «Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο αυτών των τεστ αντοχής θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα τραπεζικά δάνεια προς χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αξιοπιστία των τεστ» τόνισε ο κ. Βάιντμαν.