X

Στο στόχαστρο της Κομισιόν τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας

Σε βάθος έρευνα για τα «μη ισορροπημένα» εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ant1news


"Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα (...) που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας λέγοντας πως η Γερμανία έχει "ειδική ευθύνη" να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

"Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική, αλλά ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ' αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας" σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανία για να δει αν "επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου" και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί "να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της ΕΕ".

Ο επικεφαλής της Κομισιόν υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες "δεν επικρίνουν τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της αλλά η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ έξω από τη ζώνη του ευρώ".

Το πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν προκύπτει από μεγάλη ανταγωνιστικότητα - όπως συμβαίνει στην Γερμανία, απάντησε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ , απορρίπτοντας το σκεπτικό της Κομισιόν για την έρευνα.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν είναι - όπως στην Γερμανία - αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές", δήλωσε η Μαριάνε Κοτέ και πρόσθεσε ότι προϊόντος του χρόνου οι ανισορροπίες θα περιορίζονται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι αν και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η γερμανική ανταγωνιστικότητα "πρέπει να διερευνηθεί εάν η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη".