X

«Αγριεύει» η ΕΕ απέναντι σε χώρες που παραβιάζουν εμπορικές συμφωνίες

Αυστηρότερο πλαίσιο απέναντι σε τρίτες χώρες που παραβιάζουν εμπορικές συμφωνίες προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας.

Ant1news



Συγκεκριμένα, η ΕΕ θα διαθέτει σύντομα τον απαραίτητο μηχανισμό για τη λήψη μέτρων κατά τρίτων χωρών οι οποίες παραβαίνουν υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς πολυμερείς και διμερείς εμπορικές συμφωνίες τις οποίες έχουν συνάψει και στις οποίες συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης κατάληξης των σχετικών διαβουλεύσεων, που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα μεταξύ της Ελληνικής Προεδρίας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και της Κομισιόν  και εγκρίθηκαν σήμερα από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) για την υιοθέτηση του Κανονισμού για την Εμπορική Επιβολή (Trade Enforcement).

Η σημασία αυτής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την αναμενόμενη ψήφισή της και από τη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι μεγάλη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την έκδοση υπέρ της, σειράς αποφάσεων από διεθνή όργανα επίλυσης διαφορών και χωρίς αυτόν τον Κανονισμό, η υλοποίηση και εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων, θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Ο νέος Κανονισμός για το Trade Enforcement δίδει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αντιμετωπίσει έμπρακτα, με τη λήψη κατάλληλων αντιμέτρων, συμπεριφορές και πρακτικές τρίτων χωρών που, κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών, θίγουν τα εμπορικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.  Ως εκ τούτου με αυτόν τον Κανονισμό ανεβαίνει ο βαθμός αξιοπιστίας της Ε.Ε. ως εμπορικού εταίρου.

«Με τη σημερινή εξέλιξη, προϊόν εποικοδομητικής και μεθοδικής προετοιμασίας και μεσολάβησης της Ελληνικής Προεδρίας, δρομολογείται η υιοθέτηση μιας σημαντικής πρότασης κανονισμού την οποία είχαμε θέσει ως προτεραιότητα ξεκινώντας την Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε.   Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να αποκτήσει ένα σημαντικό εργαλείο που θα την καταστήσει ακόμη πιο αξιόπιστο εμπορικό εταίρο στο διεθνές γίγνεσθαι», ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή αυτή τη θετική εξέλιξη.

Αναφερόμενος επίσης στην ειδικότερη σημασία του εν λόγω κανονισμού για τη χώρα μας ο κ. Μηταράκης σημείωσε:  «Η χώρα μας διαθέτει πληθώρα προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και συνεπώς έχει άμεσο συμφέρον να γίνονται σεβαστές οι διμερείς συμφωνίες, που έχουν συνάψει τρίτες χώρες με την ΕΕ.  Ο μη σεβασμός των εν λόγω συμφωνιών από τις χώρες αυτές, θα συνεπάγεται πλέον άμεσες και αποτελεσματικές κυρώσεις. Ομοίως, θα αντιμετωπίζονται διάφορα εμπόδια φυτοϋγειονομικής φύσεως (SPS), που καθιερώνουν, κατά παράβαση των διεθνών τους υποχρεώσεων, τρίτες χώρες και τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων και τροφίμων».