X

«Μετά τα προαπαιτούμενα οι 2 δόσεις στην Ελλάδα»

Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων, υπενθυμίζουν οι Βρυξέλλες

Ant1news


Με την υλοποίηση έξι προαπαιτούμενων συνδέεται κάθε μια από τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, συνολικού ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαΐου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του Ιουνίου», δήλωσε, τη Δευτέρα, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα».  Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε, εξάλλου, ότι στο Eurogroup  της 19ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, παρουσία της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας. Και πρόσθεσε ότι το Eurogroup αναμένει με «ανυπομονησία» να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το Eurogroup έχει, ήδη, εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε η Αθήνα. Ταυτοχρόνως, τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας. 

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι επιτεύξιμοι και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά.

«Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν από το καλοκαίρι».

Για την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο αξιωματούχος δήλωσε πως το θέμα συζητήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και ότι «η απάντηση που πήραμε ήταν πως ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε εθελοντικά και ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο». Επεσήμανε, πάντως, ότι στη διαδικασία επιλογής του νέου ΓΓ δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα λάβουν μέρος ένας ή περισσότεροι ξένοι εμπειρογνώμονες . «Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι έχει, ήδη, ορισθεί το στέλεχος της Κομισιόν, που θα διαδεχθεί τον Ματίας Μορς, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα.