X

Το μήνυμα του Ντράγκι στους 18 ηγέτες της Ευρωζώνης

Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με επενδύσεις, ζήτησε ο Ντράγκι για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Ant1news



Κάλεσμα στους ηγέτες της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, να καταβάλουν προσπάθειες που θα συνδυάζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μια επιστροφή στην ύφεση», απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ΕΚΤ που ανέφερε τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ντράγκι, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι χώρες που διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της ζήτησης προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.

«Το 2011-12 αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ καταβάλλοντας κοινή προσπάθεια. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε και πάλι στις κοινές δράσεις ώστε να αποφύγουμε την επιστροφή στην ύφεση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν ένα εθνικό χρονοδιάγραμμα για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις μέχρι την επόμενη σύνοδο της ΕΕ στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Ακόμη, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές παρενέργειες του χαμηλού πληθωρισμού στους μισθούς και τις τιμές, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποπληθωρισμός», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ντράγκι.

Τις ευχαριστίες της στον Μάριο Ντράγκι για τα μηνύματα που έστειλε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

«Είμαι ευγνώμων στον Μάριο Ντράγκι επειδή και πάλι αντικατόπτρισε τις σκέψεις μας», ανέφερε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. «Η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, αυτή είναι η δουλειά της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως αν η δημοσιονομική πολιτική δεν αντιδρά ταυτοχρόνως, εάν δεν βελτιώσουμε την οικονομική πολιτική μας, την ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό κλίμα, τότε δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή τη μη ικανοποιητική κατάσταση», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Όπως είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν «τη σαφή πρόθεσή τους» να τα κάνουν όλα αυτά για να αντιμετωπίσουν την αδύναμη οικονομία, ενώ όταν ερωτήθηκε για τις σχέσεις της κυβέρνησής της με τον Ντράγκι, απάντησε ότι «η ΕΚΤ ενεργεί ανεξάρτητα και για μας στη Γερμανία αυτό είναι πολύ σημαντικό, όμως θέλω να πω με σαφήνεια ότι πραγματικά εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο ο Μάριο Ντράγκι συμμετέχει στις συζητήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ότι σήμερα είπε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά τον στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής».

«Ποντάρω στην καλή συνεργασία με την ΕΚΤ στους τομείς που αφορούν εμένα και όλους μας ως ηγέτες», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.