X

«Καμπανάκι» του Βερολίνου για το «αντάρτικο» της Βρετανίας

Σαφές μήνυμα στη Βρετανία ότι πρέπει να πληρώσει το ποσό που της αναλογεί στον ευρωπαϊκό προϋπολογιμό στέλνει η γερμανική κυβέρνηση, μετά την άρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ant1news



Προειδοποίηση στη Βρετανία ότι είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό απευθύνει η Γερμανία, έπειτα από την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Καμερον, να πληρώσει τα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα του.

Η γερμανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές σήμερα ότι κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες, όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενη στη σχετική διαμάχη της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει κατά καιρούς τις οικονομικές συνεισφορές κάθε χώρας μέλους με βάση Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)... με κάποιες χώρες να λαμβάνουν επιστροφές χρημάτων και άλλες να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα», τόνισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως: «κατά τη γνώμη μας, αυτή είναι η τυπική διαδικασία».

Τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να πληρώσει τα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ που καλείται να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ την 1η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι κινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα, αν αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα αυτά.

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιάτσεκ Ντομινίκ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο Κάμερον να ζητήσει να ξεκινήσει συζήτηση για τους ίδιους τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι μία τέτοια κίνηση «θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και κινδυνεύει να εγείρει θέμα για τις εκπτώσεις που λαμβάνει η Βρετανία».