X

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ τα μέλη της

Μετά από νέα διαφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  δεν υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2015.

Ant1news

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2015 οι κυβερνήσεις στης ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βράδυ της Δευτέρας η Ευρωβουλή ζήτησε πρόσθετες δαπάνες ύψους 6 δισ. ευρώ τα 28 κράτη μέλη όμως δεν θέλουν να παραχωρήσουν τις πιστώσεις.

Οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών χρηματοδοτούνται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα περισσότερα χρήματα στη συνέχεια ανακατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών, μέσω διαφόρων επιδοτήσεων και προγραμμάτων στήριξης.

Το Ευρωκοινοβούλιο αύξησε πίεση για προϋπολογισμού του 2015 ύψους 146 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 8% πάνω από τον προηγούμενο. Τα κράτη μέλη ζητούν τον περιορισμό των δαπανών της ΕΕ κατά 140 δισ. ευρώ αύξηση που αναλογεί σε ποσοστό της τάξης του 3%.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών θα συνεχιστούν την Δευτέρα, μετά από αναβολή που πήραν την περασμένη Παρασκευή, λόγω διαφωνιών μεταξύ των μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πρόκειται να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού, για να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση, στην ψηφοφορία και την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου.

 «Δεν υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 » ανέφερε μέσω ανάρτησης στο Twitter εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Δεν κερδίσαμε τον αγώνα ενάντια στο χρόνο» δήλωσε και ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών Ενρίκο Ζανέτι η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία, ότι οι δύο πλευρές είναι τώρα πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία.

Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί νέος προϋπολογισμός της ΕΕ, θα περιοριστεί στο ένα 12 του τρέχοντος προϋπολογισμού ανά μήνα, μέχρι να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.