X

Επενδυτικό «όραμα» 315 δισ. ευρώ από τον Γιούνκερ

Στόχος του προέδρου της Κομισιόν η «επαναβιομηχάνιση της ΕΕ» αλλά κι ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

Ant1news


Τη δημιουργία νέου ευρωπαϊκού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων, τον Ιούνιο, με χρηματοδότηση 21 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως μέρος του σχεδίου για την κινητοποίηση 315 δισ. την επόμενη τριετία. 

Το σχέδιο Γιούνκερ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Δημιουργία νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, τον Ιούνιο του 2015, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 21 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις την περίοδο 2015-2017. Θέσπιση ειδικής διαδικασίας και προγράμματος βοήθειας προκειμένου οι επενδύσεις να φτάσουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο και δημιουργία χάρτη πορείας για να καταστεί η Ευρώπη πιο ελκυστική στους επενδυτές και να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. 

«Το χρήμα δεν θα πέσει από τον ουρανό. Δεν έχουμε μηχανές που τυπώνουν χρήμα. θα πρέπει να προσελκύσουμε το χρήμα και να το βάλουμε να δουλέψει για μας», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Το «όραμα» Γιούνκερ δέχεται, πάντως, έντονη κριτική καθώς  η Ευρώπη δεν βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η συνεισφορά της ΕΕ είναι μόνον 16 δισ. ευρώ και άλλα 5 δισ. από την ΕΤΕπ, ώστε να δημιουργηθεί το κονδύλι των 21 δισ. ευρώ και να προσελκύσει και τον ιδιωτικό τομέα.