X

Associated Press: Είναι έτοιμη για Grexit η Ευρώπη;

Στις διαφορετικές απόψεις για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από μια αποχώρηση της Ελλάδας, αναφέρεται άρθρο του Associated Press.

Ant1news

Για δύο  «αντίπαλες παρατάξεις» που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη, μίας αποχώρησης της Ελλάδας κάνει λόγο άρθρο του Asssociated Press.

H μία πλευρά υποστηρίζει ότι ένα Grexit θα επιφέρει στην Ευρωζώνη ανάλογη καταστροφή με αυτή που θα είχε συμβεί εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε την περίοδο 2010-12 ενώ η άλλη υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει καθώς η Ευρωζώνη έχει φροντίσει να θωρακιστεί, αναφέρεται στο άρθρο.

Το Associated Press, αφού σημειώνει ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις  ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, εξετάζει τις απόψεις ειδικών για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη σε περίπτωση ενός Grexit.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη έχει κτίσει την άμυνά της και μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα που θα προέλθουν από την Ελλάδα.

Ανάμεσα στα «εργαλεία άμυνας»  περιλαμβάνεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αλλά και το ενδεχόμενο εφαρμογής προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Holger Schmieding της Berenberg Bank ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πιστωτές της Ελλάδας θα κατορθώσουν να πετύχουν κάποιο είδος συμφωνίας. Θεωρεί ότι η πιθανότητα Grexit δεν ξεπερνά το 30%, ενώ υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι διαχειρίσιμες. «Οι Έλληνες πολιτικοί θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα τους αλλά όχι την Ευρωζώνη», υποστηρίζει ο κ.  Schmieding

Εντελώς διαφορετική άποψη έχει ο  Mujtaba Rahman της Eurasia Group, ο οποίος θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα κινδυνέψει στην περίπτωση ενός Grexit.

Όπως υποστηρίζει, η εφαρμογή ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αντιμετωπίζει  ακόμη πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και νομικά, ενώ τα χρήματα που μπορεί να προσφέρει ο ESM σε χώρες που έχουν ανάγκη συνοδεύονται από αρκετά σκληρούς όρους, τους οποίους πιθανώς να μην είναι πρόθυμες να δεχθούν όλες οι κυβερνήσεις.

 «Η κρίση μπορεί να είναι το ίδιο σοβαρή όσο θα ήταν το 2010, καθώς ορισμένες μεγάλες χώρες είναι τώρα περισσότερο ευάλωτες, όπως Ιταλία και Γαλλία», τονίζει ο κ.  Rahman.

Επισημαίνει παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα φροντίσει να υποτιμήσει σημαντικά το νέο της νόμισμα έναντι του ευρώ κάτι που μπορεί να καταστήσει αδύνατη την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει από την Ευρώπη.