X

Bloomberg: Αν φύγει η Ελλάδα, πάει και το ευρώ

Σε μπαράζ αποχωρήσεων  μπορεί να οδηγήσει μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υποστηρίζει σε editorial το πρακτορείο Bloomberg.

Ant1news

Την εκτίμηση πως εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη την ίδια τύχη θα έχει και το ευρώ, εκφράζει σε editorial το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να θεωρεί πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα διαχειρίσιμο ρίσκο που δεν θα αποτελέσει μια σημαντική κρίση για το κοινό νόμισμα, αναφέρει το editorial, συμπληρώνοντας ότι αυτή η άποψη, αν την πιστεύει, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων λανθασμένη και στη χειρότερη, επικίνδυνη.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ελλάδα αποτελεί μικρότερο χρηματοπιστωτικό ρίσκο για την υπόλοιπη ευρωζώνη από ό,τι ήταν το 2009, όταν οι αποκαλύψεις για το μέγεθος του ελλείμματός της πυροδότησαν την κρίση. Σήμερα, μόλις το 1/5  του ελληνικού χρέους οφείλεται σε ιδιώτες πιστωτές, χάρη στην διάσωση της χώρας από την τρόικα. Και ο δανεισμός σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των δανείων που δόθηκαν από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με την JP Morgan.

«Εάν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου φέρουν στο προσκήνιο μία νέα κυβέρνηση η οποία κηρύξει στάση πληρωμών όντως οι οικονομικές επιπτώσεις (για την υπόλοιπη Ευρώπη) θα είναι περιορισμένες. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η μετάδοση, καθώς και άλλα ευάλωτα κράτη-μέλη μπορεί να αποχωρήσουν», υποστηρίζει το Bloomberg.

Επίσης εκτιμά ότι οι επενδυτές μπορεί να «παίξουν» με  ομόλογα της Ιταλίας, της  Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οδηγώντας το κόστος δανεισμού αυτών των χωρών σε επίπεδα που οι οικονομίες τους δεν θα μπορούν να τα αντέξουν.