X

Με το βλέμμα στραμμένο στην Φρανκφούρτη

Εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, μετά την απόφαση της χορήγησης ρευστότητας για δύο εβδομάδες από τον ELA.

Ant1news

Η πρόταση της ΕΚΤ, που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, αφορά στην εφαρμογή της ΕΚΤ προγράμματα αγοράς ομολόγων ύψους 50 δις ευρώ, σε μηναία βάση ως τα τέλη του 2016.

Συνολικά θα δοθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης το ποσό του 1 τρις ευρώ, μέσα σε χρονικό διάστημα με ανώτατο όριο τα δύο χρόνια.

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα βασικά επιτόκιά της, θα ανακοινωθούν σήμερα στις 14.45 (ώρα Ελλάδος), ενώ θα ακολουθήσει η πολυναναμενόμενη συνέντευξη του Μάριο Ντράγκι, στις 15.30.

Δεδομένου του κινδύνου να υπάρξει αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας δυσκολεύεται να ανακάμψει, αναμένεται ο Ντράγκι –εκτός απροόπτου – να ανακοινώσει τη μαζική χορήγηση ρευστότητας στις χρηματαγορές, μέσου της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Το πρόγραμμα αυτό στόχο έχει να αναζωογονήσει τις χορηγήσεις των τραπεζών και να αυξήσει τον αποπληθωρισμό. Είναι γνωστό με τον τεχνικό όρο «ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing, QE). Αναμένεται επίσης να μειώσει τα κόστη δανεισμού και να οδηγήσει στη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, από το Νταβός όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έκρινε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των χωρών μελών της ευρωζώνης χωρίς περιορισμούς για όσο χρειαστεί, ώστε να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί στον Μάριο Ντράγκι πλήρης ελευθερία να αναλάβει τολμηρή δράση.

«Αφήστε τον Μάριο να πάει όσο πιο μακριά μπορεί. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να τεθούν περιορισμοί», είπε ο Γκουρία. «Μην πείτε 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Απλά πείτε “όσο πιο μακριά μπορούμε, για όσο χρειαζόμαστε”».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλειστεί από το QE της ΕΚΤ η Ελλάδα, αλλά η νομισματική πολιτική θα πρέπει να επιτρέψει περισσότερα «ελεύθερα δάνεια» σε εθνικές τράπεζες χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.