X

«Μπρα ντε φερ» με τους ευρωπαίους σηματοδοτεί η άφιξη Ντάισελμπλουμ

Πριν προσγειωθεί στην Αθήνα ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ έστειλε το μήνυμά του στην Ελλάδα.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Πριν καλά καλά πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστειλε ένα ακόμη σκληρό μήνυμα, δείχνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, σίγουρα δεν θα είναι εύκολες.

Στον σκληρό πυρήνα των διαπραγματεύσεων  από ελληνικής πλευράς βρίσκονται:

-   η αναπροσαρμογή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών

-    μία συμφωνία με την ΕΕ χωρίς λιτότητα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών με έμφαση στην ανάπτυξη

-  και το θέμα του χρέους, που θα τεθεί, με την κυβέρνηση να επαναφέρει τις προτάσεις της, για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάιζελμπλουμ και του EuroWorking Group Τ. Βίζερ, να αναδείξει ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια είναι «υπερφιλόδοξοι» πράγμα που πνίγει την οικονομική ανάκαμψη.

Βασικό επιχείρημα του κ.Βαρουφάκη, θα είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014, όπου δείχνουν όχι μόνο μαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα που έφθασε τα 1,4δις€ αλλά και την απόκλιση των 2,6δις€ από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη.

Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χθες το βράδυ ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε, ο επικεφαλής του Eurogroup.

Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις με το Βερολίνο είναι και το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία επικοινωνία με αξιωματούχο γερμανικής κυβέρνησης, κατ΄ επέκτασιν ούτε και με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε.

Οι αγορές πάντως, όπως φαίνεται, δίνουν προθεσμία για συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τον Μάιο και ήδη ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποστηρίζει ότι θα περιμένει να δει ποια θα είναι η κατάληξη και εάν δεν υπάρχει συμφωνία θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Σειρά επαφών του Γ. Βαρουφάκη στο εξωτερικό

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ξεκινά  μαραθώνιο επαφών στο εξωτερικό. Την Δευτέρα το πρωί ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του George Όσμπορν, όμως θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου. Το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Michel Σαπέν, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί στην Ρώμη με τον υπουργό Οικονομικών Pier Carlo Padoan.

Ο κ. Βαρουφάκης θα προσπαθήσει να προωθήσει μία συμφωνία γέφυρα από το υπάρχον πρόγραμμα, σε μία νέα συμφωνία. Ωστόσο, ακόμα δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το τι ακριβώς σκέφτεται.

Εκτός των  προετοιμασιών για τις επαφές με τους Ευρωπαίους, ξεκίνησαν οι συσκέψεις με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αναμφίβολα, στην πρώτη γραμμή της λίστας των προτεραιοτήτων βρίσκεται το οξύ πρόβλημα των φορολογικών εσόδων, το οποίο δημιουργεί αρρυθμίες και στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο θα ανακοινωθεί και θα ενεργοποιηθεί μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις.