X

Το πρώτο crash-test με τους «σκληρούς» της Ευρώπης

Σε βαρύ κλίμα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Eurogroup. Δεν κάνει πίσω ο Σόιμπλε, «κέρδισε» τη Λαγκάρντ ο Βαρουφάκης.

Ant1news

Σε «σκωτσέζικο ντους» για την ελληνική αντιπροσωπεία εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις στο Eurogroup.

Το νόημα της σημερινής συνάντησης είναι να ακούσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τις θέσεις της Ελλάδας. Αυτό, άλλωστε, επισήμανε και ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Όπως σημείωσε ο  Ευρωπαίος επίτροπος «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο παραμέτρους, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τις αλλαγές που θέλει ο ελληνικός λαός. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται. Θα δουλέψουμε με βάση τις δεσμεύσεις, το πρόγραμμα είναι η βάση για να δουλέψουμε».

Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις στο Eurogroup. «Σήμερα είναι πολιτική και όχι οι τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασαν στην πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης  και ο Γιάννης Χουλιαράκης , ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EWG.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίστηκε διαλλακτική και σημείωσε ότι «είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφτεί για τα θέματα που τους αφορούν».

Το τείχος του Βερολίνου, όμως, καλά κρατεί…  «Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλιώς δε θα υπάρξει πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.