X

Ντάισελμπλουμ: Με τον Τσίπρα συνεννοήθηκα κι όχι με τον Βαρουφάκη

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ μίλησε στους Financial Times και αποκάλυψε το παρασκήνιο Eurogroup.

Ant1news

Το παρασκήνιο της συμφωνίας στο Eurogroup αναφέρθηκε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στους Fianancial Times.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η στρατηγική του άλλαξε, μετά από το αίτημα που έκανε η Αθήνα για παράταση. Παρόντες στο ντιμπέιτ ήταν όλοι οι βασικοί συμμετέχοντες: οι Έλληνες, οι Γερμανοί και οι τρεις θεσμοί που επιβλέπουν τη διάσωση της Ελλάδας.

Ο ίδιος περιγράφει ότι ήταν όλοι εκεί για τις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις, εκτός του κ.Βαρουφάκη, τον οποίο «δεν είδε καθόλου εκείνο το πρωί» κι έτσι μίλησε μόνο με τον κ.Τσίπρα τηλεφωνικά.

Έπειτα από ώρες διαπραγματεύσεων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο Ντάισελμπλουμ επεξεργάστηκε και παρουσίασε στον κ.Τσίπρα μία πρόταση «πάρτην ή άφησέ τη», ενώ την ίδια ώρα προσπαθούσε να ηρεμήσει τους Υπουργούς Οικονομικών που βρίσκονταν στην αίθουσα.

«Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό ήταν», θυμάται. «Και νομίζω πως μετά από 15 λεπτά με πήρε πάλι τηλέφωνο, και υπήρξε μία λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν».

Ο πρόεδρος του Eurogroup επιμένει στο σενάριο της αποστολής λάθος εγγράφου από την ελληνική πλευρά, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Κομισιόν για τη στάση της, για την επιείκεια που δείχνει στην Ελλάδα, έναντι των άλλων πιστωτών. Πρόσθεσε δε ότι, η παρέμβασή της βραχυκύκλωσε τη διαδικασία.

«Τότε οι Έλληνες νόμιζαν πως είχαν συμφωνία», λέει ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν είχα εμπλοκή σε αυτό και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε αν με ενημέρωνες για το τι προσπαθείς να κάνεις». Αντιθέτως, ο Ντάισελμπλουμ έδωσε τη δική του, πολύ σκληρότερη πρόταση, η οποία γρήγορα διέρρευσε στον Τύπο.