X

Ντομπρόφσκις: Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Τελεσίγραφο 7 ημερών και αιχμές για "μυστικές διαπραγματεύσεις". Λέει ότι Grexit μπορεί να γίνει μόνο απο ελληνικά λάθη.

Ant1news

Πολύς χρόνος χάθηκε κατά το πρώτο διάστημα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, σημείωσε ο Λετονός αντιπροέδρος της Κομισιόν, Βάλτνις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Ρώμη στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι, θεωρεί ότι πλέον η διαδικασία κινείται με ταχύτερους ρυθμούς, όμως παράλληλα στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, διατυπώνοντας ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο με την δήλωση του ότι «από όσο ξέρουμε, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις είναι συνεχόμενες και όπως αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Φερβρουαρίου, αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Απριλίου. Το επόμενο Eurogroup, στις 24 Απριλίου στην Ρίγα, θα είναι μία καλή ευκαιρία για να δούμε την μέχρι τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων».

Συμπλήρωσε ότι «καθώς, όπως έχουν δηλώσει με έμφαση οι Ελληνικές αρχές, τα ταμειακά του διαθέσιμα εξαντλούνται, καλό θα ήταν να τηρήσουν την προθεσμία του Απριλίου και να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία το ταχύτερο δυνατό», απάντησε ερωτηθείς αν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου επέλθει συμφωνία, ενώ επεσήμανε ότι «στην αρχή οι διαπραγματεύσεις έγιναν με αργούς ρυθμούς και χάθηκε πολύς χρόνος σε άσχετα ζητήματα, ωστόσο τώρα αυτές οι συζητήσεις αποκτούν μεγαλύτερη ταχύτητα. Την ίδια ώρα όμως και ο χρόνος τελειώνει οπότε πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος μέχρι τις 20 Απριλίου, ημερομηνία που θα πρέπει η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μία λίστα μεταρρυθμίσεων».

«Βασική προϋπόθεση για αυτό, όλες οι πλευρές και ιδιαίτερα η Ελλάδα, είναι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι η στενότητα της ρευστότητας της Ελλάδας αποτελεί ακόμα έναν λόγο επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής των μέτρων, που θα επιτρέψουν στη χώρα να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ είπε ότι ένα Grexit μπορεί να συμβεί μόνο απο ατύχημα, το οποίο θα οφείλεται αποκλειστικά σε λανθασμένους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς. 

Έκανε λόγο για «περίπλοκες διαπραγματεύσεις, με πολλή ρητορική που δεν βοηθάει», προσθέτοντας ότι  οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την νέα ελληνική  κυβέρνηση για την εξεύρεση ενός θετικού αποτελέσματος, «αρκεί όμως όλες οι πλευρές να θέλουν ένα θετικό αποτέλεσμα» και συμπλήρωσε, αφήνοντας αιχμές για το πρόσφατο ταξίδι Τσίπρα στην Ρωσία, λέγοντας ότι «οι κρυφές διαπραγματεύσεις δεν βοηθούν».

Τέλος, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θέση της Κομισιόν ότι, η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. «Αυτό είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» έκλεισε.