X

Με νέο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα προειδοποιεί ο Ντράγκι

Έτοιμος να σφίξει κι άλλο τα λουριά εμφανίζεται ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το  γερμανικό πρακτορείο MNI.

Ant1news


Περαιτέρω «κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να εξετάσει η ΕΚΤ στις 6 Μαΐου, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο MNI. 

Το γερμανικό πρακτορείο αναφέρει, εξάλλου, πως ο Μάριο Ντράγκι μετά το πέρας του άτυπου Eurogroup υπογράμμισε και ότι η χρηματοδότηση προς τον ELA θα συνεχιστεί όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν τα απαραίτητα collateral. 

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η αβεβαιότητα, οι συζητήσεις που διεξάγονται και οι εκροές καταθέσεων έχουν οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, υψηλότερες απ' ότι ήταν το 2012 και « όσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις τόσο καταστρέφονται τα collateral». 

Ταυτοχρόνως, «έριξε» στο τραπέζι το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» στα ελληνικά χαρτιά επισημαίνοντας πως «η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως ήταν όταν υπήρξε «κούρεμα» στα collateral. Ως εκ τούτου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά εάν οι ισχύουσες συνθήκες θα δικαιολογούσαν μία αλλαγή στο τρέχον πρόγραμμα , λαμβάνοντας υπ' όψιν και την αλλαγή στο γενικότερο περιβάλλον». 

Το «κούρεμα» βρίσκεται, ήδη, στο επίπεδο του 30%, ενώ τα διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν ότι μπορεί να φθάσει στο 50%, οπότε, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποχωρήσει από τα 40 δισ. ευρώ στα 10 δισ.