X

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Ελλάδα

Με το «όπλο» της ρευστότητας επιμένει το μπαράζ προειδοποιήσεων προς την Αθήνα, που λαμβάνει τα μηνύματα και επιμένει να δηλώνει «αισιόδοξη».

Ant1news

Αφόρητες πιέσεις και μυστικές εισηγήσεις για «ξαφνικό θάνατο» της Ελλάδας, με αιφνίδια διακοπή της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA, απέκρουσαν για άλλη μια φορά Μάριο Ντράγκι και Άγκελα Μέρκελ, στο παρά πέντε του Eurogroup της Ρίγας. Μπλοκ κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, ζητούν επίμονα από τον Μάριο Ντράγκι να κλείσει την στρόφιγγα, μέσω της οποίας οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε «ζεστό χρήμα» ύψους 100 δις ευρώ, μέρος των οποίων στηρίζει το δημόσιο ταμείο, μέσω της αγοράς εντόκων γραμματίων. Ο κεντρικός ευρω-τραπεζίτης έχει αντιδράσει σε όλες τις φωνές, υπέρ της Ελλάδας, με προφανή κάλυψη από το Βερολίνο, όπως γράφει η Ημερησία του Σαββάτου, όμως τώρα έστειλε ο ίδιος μήνυμα στην Αθήνα ότι ίσως η συνεδρίαση της 6ης Μαΐου στην Φρανκφούρτη, να μην είναι αναίμακτη για την Ελλάδα. Το σοκ θα έλθει αν, με πρόσχημα τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων, υιοθετηθούν τα σενάρια να αυξηθεί από το 22% σήμερα σε 30 ή 40% όπως ζητούν κάποιοι, το «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων που οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη δώσει ή πρέπει να δώσουν ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.

Όσο υψηλότερες είναι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τόσο πιo μεγάλη είναι η αστάθεια και τόσο περισσότερα εχέγγυα (εγγυήσεις) «καταστρέφονται».

Σε ελαφρώς διαφορετική, όχι μόνο από την ως τώρα δική του, αλλά κι από την γραμμή της Άγκελας Μέρκελ, κινήθηκε σήμερα για το θέμα και ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος διότι η ρευστότητα μέσω του ELA, πάει εν πολλοίς στο δημόσιο ταμείο για μισθούς και συντάξεις κι όχι στην πραγματική οικονομία.

«Διατηρώ επιφυλάξεις για την παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν κάνουν όλα όσα μπορούν για να βελτιώσουν την ρευστότητα τους, κάτι που θα περίμενα από τράπεζες που κάνουν χρήση τέτοιας βοήθειας, αλλά τελικώς (ενν. με αυτήν) παρατείνουν τον δανεισμό τους προς το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω των εντόκων γραμματίων, κάθε φορά με νέα πιστωτική απόφαση. Αυτά τα έντοκα δεν είναι «ζεστό χρήμα». Αυτό σημαίνει χειρότερο επίπεδο ρευστότητας σε σχέση με την εναλλακτική λύση, την οποία δεν κρίνω ως αποδεκτή» δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Γερμανίας Γ.Βάιντμαν.

Τα νέα μηνύματα βάζουν φωτιά στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους, με την ελληνική πλευρά, που στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, να έχει πλέον μπροστά της 3 ημερομηνίες-ορόσημα: την 6η Μαΐου, το πρωινό της οποίας θα αναζητήσει 1,4 δις μέσω εντόκων γραμματίων και το απόγευμα θα περιμένει τις αποφάσεις για τον ELA, που ίσως κρίνουν εν πολλοίς τις εξελίξεις ως το Eurogroup στις 11 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή δόσης 750 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως επιμένει να δηλώνει αισιόδοξος.

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Το πιο σημαντικό είναι να την κάνουμε σωστά. Όχι απλά να υπογράψουμε μια συμφωνία για να έχουμε μια συμφωνία. Αλλά να καταρτίσουμε ένα νέο, αυθεντικό, αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τα κεφάλαια για τις υποχρεώσεις ως το τέλος Απριλίου κι ήδη έχει ξεκινήσει να υπολογίζει αν θα μπορέσουν να καλυφθούν αυτές του Μαΐου, που ανέρχονται σε 2,5 δις για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ασφάλιση και τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες του Κράτους, άλλα 2,8 δις για «ανανέωση» εντόκων γραμματίων και ακόμη 1 δις ευρώ για την δόση στο Νομισματικό Ταμείο και τόκους ομολόγων. Συνολικά τον Μάιο πρέπει να δοθούν 6,3 δις εκ των οποίων τα 4,5 ως τα μέσα του μήνα. Ο Δημήτρης Μάρδας εμφανίστηκε αισιόδοξος, αν και είπε ότι ετοιμάζεται και για το δυσμενέστερο σενάριο.

«Για τον Μάιο είμαι αισιόδοξος. Είναι μία πρόβλεψη, μία προσδοκία - δεν είναι μία θέση -  σύμφωνα με αυτά τα οποία βλέπουμε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  που έχουμε , σύμφωνα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται  Εμείς όμως, ετοιμαζόμαστε για τα δυσμενέστερα σενάρια» σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Alpha.

Την Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει την τελευταία εντολή αυτού του μήνα για πίστωση ποσών που αφορούν την καταβολή συντάξεων.