X

Στους θεσμούς παρέπεμψε ο Σόιμπλε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε εικασίες τα περί «κουρέματος» του χρέους που φέρεται να ζήτησε το ΔΝΤ. Δεν επιθυμούμε το Grexit, τόνισε.

Ant1news

Στους θεσμούς παρέπεμψε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους δήλωσε: «Είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις θεσμούς και την Ελλάδα».

Παρέπεμψε δε στους θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Ρίγα, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και επανέλαβε ότι πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει να πέσει το συνολικό χρέος στο 120% ΑΕΠ το 2022.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ομόφωνη επιθυμία του Eurogroup είναι να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές τον τελευταίο καιρό.

«Δεν πιστεύω ότι θα μας υποβληθεί Comprehensive Assessment (συνολική αξιολόγηση) τη Δευτέρα, διότι έχει χαθεί πολύς χρόνος» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, ενώ για τη συζήτηση περί Grexit, είπε πως δεν του αρέσει να συμμετέχει σε εικασίες, σημειώνοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit».

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Αυτό μάλλον ήταν λάθος να το νομίζει η Αθήνα. Η Ευρώπη προέχει, για να προχωρά, να λειτουργεί», ανέφερε, επίσης, ο κ. Σόιμπλε και τόνισε ότι «ήταν μεγάλο λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας που αθέτησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας», για να προσθέσει ότι «πήραμε το μάθημα να μην το επιτρέψουμε πάλι κάτι τέτοιο». 

«Δεν είναι εύκολες αποφάσεις, αλλά τις παίρνω πάντα με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για την μελλοντική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις Γκάουκ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να τις υποβαθμίσει, λέγοντας πως ο Γερμανός Πρόεδρος αναφέρθηκε γενικά στις ιστορικές ευθύνες των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.