X

Σε έκτακτο Eurogroup οι ελπίδες για χρηματοδότηση

Πρώτα συμφωνία και μετά εκταμίευση, ήταν το μήνυμα του χθεσινού Eurogroup, όπου αναγνωρίστηκε η πρόοδος και το επείγον της κατάστασης. Στις 14:00 συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Ant1news

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους, καθώς και η ανάγκη σύγκλισης στα ανοιχτά θέματα, αναγνωρίστηκαν με την σύντομη δήλωση μετά το πέρας του χθεσινού Eurogroup.

Περισσότερη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις, αλλά και η ανάγκη για περισσότερο χρόνο είναι τα δύο στοιχεία που γίνονται σαφή στο ανακοινωθέν.

«Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των διαδικασιών εργασίας έκανε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», αναφέρεται στη δήλωση.

Οι πληροφορίες θέλουν τη δήλωση να έγινε έπειτα από μία συζήτηση και ούτε καν διάλογο μεταξύ των Υπουργών. Κατά τη συνεδρίαση οι θεσμοί παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι η αδυναμία ή και παράλειψη αποπληρωμής κάποιας δόσης προς το ΔΝΤ θα είχε «σοβαρές πιθανές καταστροφικές συνέπειες». Η απάντηση ήρθε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος καθησύχασε τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι συγκριτικά με την προηγούμενη συνεδρίαση, αυτή της Ρίγας, οι διαπραγματεύσεις ήταν πιο εποικοδομητικές, πιο αποτελεσματικές και σε βάθος. Εστίασε δε, στα θέματα όπου μέχρι στιγμής, παρουσιάζεται σύγκλιση, δηλαδή στις αλλαγές στον ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τόνισε, συμπληρωματικά ότι, οι αποκλίσεις στον εργασιακό και ασφαλιστικό τομέα, όπου η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για μεταρρυθμίσεις υπάρχουν. «Για όσα δεν εφαρμόσουν, θέλουμε ισοδύναμα», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί, έκαναν λόγο για «πολύ χαμένο χρόνο» και ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι δεν υπήρξε σε βάθος συζήτηση για το ζήτημα της ρευστότητας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτατης συνεδρίασης του Eurogroup, αν υπάρξει πρόοδος. Στόχος της Αθήνας είναι το έκτατο Eurogroup να γίνει στις 25 Μαΐου, όταν η ρευστότητα της χώρας θα έχει φτάσει στο «κόκκινο».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ερωτηθείς αν η χθεσινή δήλωση μπορεί να άρει το όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων, απάντησε με σαφήνεια ότι, η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα κάνει τη δική  της ανάλυση, συμπληρώνοντας ότι  σε καμία περίπτωση η δήλωση του Eurogroup δεν αποτελεί υπόδειξη.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν θα αλλάξει το όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει προοπτική εκταμίευσης δόσης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το καλύτερο που μπορεί να γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι να συνεχίσει η ΕΚΤ την παροχή ρευστότητας μέσω ELA, χωρίς περαιτέρω «κούρεμα» στις εγγυήσεις.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εξετάζει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, ενώ ο κ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το δημοψήφισμα είναι θέμα που αφορά τις εθνικές αρχές. Ο ίδιος τόνισε ότι πρώτα πρέπει να γίνει συμφωνία και μετά εκταμίευση, ενώ επανέφερε το θέμα της τμηματικής καταβολής δόσεων, σε περίπτωση τμηματικής υλοποίησης των προαπαιτούμενων.