X

Συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία

Προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο 2015-2016 αλλά και μέτρα με σταδιακή εφαρμογή έως το Φθινόπωρο και χρηματοδότηση εντός του Ιουνίου. Άγνοια δηλώνουν ΕΕ και Μαξίμου.

Ant1news


Να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» ανάμεσα στην Αθήνα και τους Ευρωπαίους εταίρους επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα».

Στο κείμενο, σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, έως τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:

-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ

-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

-Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου). Προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί. Θα επανεξεταστεί και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO.
-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Κομισιόν και Μαξίμου δηλώνουν, πάντως, άγνοια για την ύπαρξη συμβιβαστικού κειμένου απο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγές της  Κομισιόν, εξάλλου, χαρακτήρισαν ως άνευ σημασίας τα δημοσιεύματα.  Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Επιτροπής, τον τελευταίο καιρό ανταλλάσσονται δεκάδες επιστολές, εκατοντάδες e-mail και εκατοντάδες έγγραφα. Το να παίρνει κάποιος αποσπασματικά κάποια από αυτά και να το παρουσιάζει ως λύση, δεν έχει κανένα νόημα. 

Σε γενικές γραμμές, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της Αθήνας όσον αφορά τη διαπραγμάτευση. Έλεγαν χαρακτηριστικά ότι από το Eurogroup της 11ης Μαΐου και μετά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Ως εκ τούτου, δεν βλέπουν να κλείνει σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, όπως ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση. 

To Βrussels Group θα συνεχίσει τις επαφές του με τηλεδιασκέψεις. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, να συνεδριάσουν κάποια στιγμή και δια ζώσης στις Βρυξέλλες.


Αποστάσεις κρατά το ΔΝΤ

Στο ΔΝΤ δεν σχολιάζουν επισήμως την πρόταση Γιούνκερ , όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θανάσης Τσίτσας. 

Αξιωματούχος, όμως, του ΔΝΤ είπε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι το κείμενο είναι «πολύ ήπιο» και «η Αθήνα θα πρέπει να θέλει να αυτοκτονήσει αν δεν το δεχθεί». 

 Πάντως, στο ΔΝΤ υπενθυμίζουν 4 παραμέτρους : 

α) Οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχεις δεσμευθεί η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρωθούν έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα χρονοδιαγράμματα για τις μεταρρυθμίσεις έχουν οριστεί από το τρέχον πρόγραμμα. 

β) Οι μεταρρυθμίσεις  συνεχίζουν να δεσμεύουν την Ελληνική κυβέρνηση και οφείλουν να εκπληρωθούν, όπως άλλωστε δέσμευαν και την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορούν να αναβληθούν εκ νέου. 

γ) Το ΔΝΤ έχει δείξει ευελιξία στο παρελθόν, όπως στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια με τρόπο, όμως, που δεν θα αναιρούνται οι στόχοι του προγράμματος με παράμετρο την βιωσιμότητα του χρέους και την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας. 

δ) Εμμένουν σε μια συμφωνία-πακέτο