X

Χτύπημα στη φοροδιαφυγή η συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας

Υπογράφηκε η συμφωνία ανταλλαγής τραπεζικών στοιχείων μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2018.

Ant1news

Υπογράφηκε στις Βρυξέλες η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία, με την οποία οι δύο πλευρές δεσμεύονται να ανταλλάσουν πληροφορίες για οικονομικούς λογαριασμούς κατοίκων τους.

Με τη συμφωνία αυτή τερματίζεται η μυστικότητα που παρείχαν οι ελβετικές τράπεζες στους πελάτες τους και η οποία τους επέτρεπε να φοροδιαφεύγουν καθώς είχαν την δυνατότητα να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία τους.

Η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2018 και η Ευρωπαϊκή επιτροπή εξέφρασε την ευαρέσκεια της γι’ αυτή την εξέλιξη, «Πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα στους φοροφυγάδες και για ακόμα ένα άλμα προς την πιο δίκαια φορολόγηση στην Ευρώπη».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η Βέρνη θα παράσχει κάθε χρόνο τα προσωπικά στοιχεία, τα στοιχεία λογαριασμού και τα ΑΦΜ των ευρωπαίων πολιτών που τηρούν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Η αυτόματη ανταλλαγή των εν λόγω πληροφοριών θα επιτρέπει στις Αρχές της κάθε χώρας να «αποτιμήσουν και να χρεώσουν τους φόρους που αντιστοιχούν» στον κάθε φορολογούμενο.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως το νέο καθεστώς τραπεζικής «διαφάνειας» θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν περιστατικά φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέτρο για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.