X

Δανειστές: Φέρτε ισοδύναμα σε ΦΠΑ και Ασφαλιστικό για να κλείσει η συμφωνία

Περισσότερα μέτρα, εδώ και τώρα, ζητούν οι πιστωτές. Αξιωματούχος της Κομισιόν έδωσε στον ΑΝΤ1 το στίγμα των διαπραγματεύσεων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με την φράση ότι «δεν επαρκούν τα μέτρα που προτάθηκαν την Δευτέρα από την ελληνική πλευρά και πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα σε ΦΠΑ και Ασφαλιστικό για να κλείσει η συμφωνία» αξιωματούχος από την Κομισιόν έδωσε το στίγμα των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε με νόημα στον ΑΝΤ1, ότι οι προτάσεις της Ελλάδας δεν είναι «συμβατές» με ότι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ των δύο πλευρών, δείχνοντας έτσι ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «εάν η Ελλάδα δεν παραδώσει άμεσα τις προτάσεις όχι μόνο αιτιολογημένες αλλά και πλήρως κοστολογημένες, που θα αγγίζουν τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων τότε όλα είναι ανοιχτά και δεν πρόκειται να κλείσει η διαπραγμάτευση».

Διαλλακτικός σε ότι αφορά το μείγμα των πολιτικών για ασφαλιστικό και ΦΠΑ, εμφανίστηκε ο ίδιος αξιωματούχους λέγοντας ότι «η ελληνική πλευρά μπορεί να μην αποδεχθεί τις προτάσεις των Θεσμών, αλλά να βρει άλλα ισοδύναμα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό φέρνοντας ως παράδειγμα την αποφυγή της μετάταξης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ στο 23% ΦΠΑ και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ακόμη να σώσει το κούρεμα των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στα «τυφλά» με επιβαρύνσεις οι προτάσεις για τον ΦΠΑ

Η κυβέρνηση υπέβαλε νέα πρόταση που προβλέπει αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο 12%, από 11% και του υπερμειωμένου από το 6% στο 6,5% στην προηγούμενη κυβερνητική εκδοχή.

Πάντως, χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών στους συντελεστές η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει:

  • 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
  • 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
  • 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Οι νέες αυτές προτάσεις οδηγούν σε επιπλέον δημοσιονομική απόδοση, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, 400 εκ. € (από 900 εκ. € της προηγούμενης πρότασης) στη διάρκεια του 2015 προσδοκά, ενώ στο σύνολο του 2016 οι σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τα χαμηλά στα ρετιρέ των συντελεστών εκτιμάται πως θα φέρουν στα ταμεία 1,4 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι και τα λεφτά που θα βγουν από τις τσέπες μας, με τις αλλαγές να χάνουν ολοένα και περισσότερο τον «αναδιανεμητικό» χαρακτήρα που επιχείρησε να προσδώσει αρχικά η κυβέρνηση στις αλλαγές του ΦΠΑ.

Πάντως, το εγχείρημα μετάταξης των τροφίμων στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% απορρίφθηκε από την πλευρά των δανειστών, καθώς θα οδηγούσε σε απώλειες εσόδων και εν τέλει η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι δεν φέρνει παρά οριακές μειώσεις (αν υπάρξουν τελικά και αυτές) για κάποια βασικά είδη διατροφής καθώς και στα τιμολόγια του ρεύματος και του νερού. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πρόταση δεν θα αλλάξει επί τα χείρω στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, ασαφές παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα νησιά και την έκπτωση του 30%, με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών να λένε ότι τις προηγούμενες ημέρες πως παρότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα, είναι δύσκολο να υποκατασταθεί η κατάργηση της έκπτωσης καθώς αποφέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ.