X

Χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Αυστηρά τα μηνύματα Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την Αθήνα.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε, χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε τελευταίο, καθώς δεν είχε προηγηθεί κάποια νέα πρόταση από την Αθήνα και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν βάλει εκ των προτέρων χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, διαμήνυσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι εστάλησαν ισχυρά μηνύματα προκειμένου να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις. Το Eurogroup παραμένει σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει εκ νέου, ανά πάσα στιγμή, κατέληξε.

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη πληροφορίες μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, είχε μεταδώσει πως παρουσιάστηκε νέα πρόταση προς την Αθήνα για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η Ελλάδα θα λάβει 10 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, η Ελλάδα -σύμφωνα με την Die Zeit- θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις τόσο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καλοκαίρι.

Η πρόταση αυτή φέρεται ως «η τελευταία προσφορά» προς την Αθήνα ή αν προτιμάτε «take it or leave it».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε θα εμπλακεί στο πρόγραμμα αυτό, δεδομένης της ανησυχίας που έχει εκφράσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε την πρόταση που μετέδωσε νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη διαρροή μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup.