X

Η ΕΚΤ αποφασίζει σήμερα για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Δύο ώρες πριν την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ant1news

Στις 11:30 ώρα Ελλάδος συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, θέτοντας το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, δύο ώρες πριν την έναρξη των πυρετωδών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα ξεκινήσουν με τη συνεδρίαση του Eurogroup και θα ολοκληρωθούν με την Σύνοδο Κορυφής.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, οι εντολές για εκταμίευση καταθέσεων την Δευτέρα έχουν φτάσει το 1 δις και αυτό αναμένεται να είναι κι ένα από τα «όπλα στη φαρέτρα» των δανειστών, με την οποία θα ασκήσουν πίεση στον Αλέξη Τσίπρα για συμφωνία.

Την Παρασκευή είχε ήδη αυξηθεί το όριο του ELA, φτάνοντας στα 1,8 δις ευρώ, ενώ την ίδια μέρα έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες 1,6 δις ανεβάζοντας τις εκροές της εβδομάδας στα 4, 6 δις ευρώ. Αριθμός που έχει αυξηθεί κι άλλο, καθώς έγιναν μη υπολογίσιμες προς το παρόν αναλήψεις από τα ΑΤΜ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) και η Σύνοδος Κορυφής στις 20:00. Υπενθυμίζεται ότι πριν από το Eurogroup ο Αλέξης Τσίπρας θα μετέχει σε εξαμερή σύσκεψη με Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τουσκ, Ντράγκι και  Λαγκάρντ.

Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί έχουν ήδη λάβει την ελληνική πρόταση που απέστειλε χθες η κυβέρνηση, δίνοντας «σήμα» ότι πρόκειται για καλή βάση διαπραγματεύσεων.