X

Η ανακοίνωση του Eurogroup για το τέλος της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα

Κλείνει και επίσημα την πόρτα στην Ελλάδα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Εurogroup.

Ant1news

«Από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015 στο Eurogroup για την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής βοήθειας, έλαβαν χώρα εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις και του χαρακτήρα του κατεπείγοντος που έχει λάβει η κατάσταση, οι θεσμοί υπέβαλαν μία ολοκληρωμένη πρόταση για την πολιτική προϋποθέσεων, κάνοντας χρήση της δεδομένης ευελιξία εντός της τρέχουσας ρύθμισης.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, αργά το βράδυ της 26 Ιουνίου, μονομερώς. Το Eurogroup ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό ως την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα την Κυριακή 5 Ιουλίου, μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης του προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA. 

Οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.»