X

Μοσκοβισί: Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη

«Είτε το “ναι” επικρατήσει είτε το “όχι”, θα αναζητηθούν λύσεις, πιο εύκολες ή πιο περίπλοκες, ανάλογα με το αποτέλεσμα».

Ant1news


«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και πουθενά αλλού. Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη πρέπει να διασώσει το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας και την ενότητά της» τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.  

Όπως εξήγησε «δεν είναι μια ένωση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, είναι ένα κοινό νόμισμα και έχουμε πολιτικό συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ξέρουμε ότι η αβεβαιότητα κρύβει κινδύνους και θέλουμε να το αποφύγουμε».

«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετούσε άλλη στάση το βράδυ της Τετάρτης, κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αλλά είπε όχι και έπρεπε να το λάβουμε υπόψη. Τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» είπε ο κ Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι  «υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα στην Ευρώπη(…)  Παραμένω πεπεισμένος πως οι μοίρες μας είναι συνδεδεμένες. Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα ξυπνήσει ως μέλος της Ευρώπης. Είναι αλήθεια πολιτικά, πολιτιστικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Σημείωσε πως πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα την επόμενη του δημοψηφίσματο καθώς όπως υπογράμμισε «Οι ανάγκες της Ελλάδας δεν έχουν εξαφανιστεί. Ελπίζω να αποκαταστήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Εάν δεν το καταφέρουμε, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για όλους μας και για την Ελλάδα καταστροφικές».

Αν και πήρε αποστάσεις από το δίλημμα ναι ή όχι στην ευρωζώνη, εκτίμησε πως το αποτέλεσμα «δεν είναι ουδέτερο» αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, «είτε το ναι επικρατήσει είτε το όχι, θα αναζητηθούν λύσεις, πιο εύκολες ή πιο περίπλοκες, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν θα πρέπει να παίξει και πάλι το ρόλο της και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε αυτό το στάδιο. Η πόρτα της Κομισιόν θα παραμένει ανοιχτή. Αλλά θα λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της μίας ή της άλλης ψήφου καθώς το “όχι” δεν δίνει καμία πιθανότητα συζήτησης πιο επιεικών μέτρων».