X

Χαρδούβελης: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης

Μονόδρομος το “Ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο Bloomberg.

Ant1news

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αλλά, στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα μπορέσουν να τα ξεπεράσουν, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον απεσταλμένο του τηλεοπτικού δικτύου, Γκάι Τζόνσον, o κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έπεσε σε μία παγίδα. Δεν διαπραγματεύτηκε σοβαρά, παρά μόνο τον τελευταίο μήνα, ισχυρίστηκε.

Υπενθύμισε πως πριν από έξι μήνες, όταν ο ίδιος διαπραγματευόταν το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα μέτρα που είχε προτείνει δεν ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ. Παρέπεμψε σε δηλώσεις του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα είχε κάνει περισσότερα από όσα της είχε ζητηθεί. Ωστόσο, σημείωσε, η ΕΚΤ συντάχθηκε τότε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητούσε νέα μέτρα.

Οι θεσμοί, είπε ο κ. Χαρδούβελης, επέδειξαν ευελιξία στις διαπραγματεύσεις και έβαλαν χαμηλότερα τον πήχη όσον αφορά στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τέλος πως μία συμφωνία με επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, αλλά χωρίς “κούρεμα” του χρέους, θα μπορούσε να “περάσει” από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ε.Ε.