X

ΕΚΤ: Ευκολότερη η απόφαση για τον ELA εάν υπερισχύσει το “Ναι”

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δε θέλησε να προδικάσει τι θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει το “Όχι” στο δημοψήφισμα. Δηλώσεις Νοβότνι για παράλληλο νόμισμα.

Ant1news

Η παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA θα είναι πιο εύκολη στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου επικρατήσει το «Ναι», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δε μπορεί να προδικάσει εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσφέρει ρευστότητα μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ερωτώμενος εάν η ΕΚΤ θα πρόσφερε βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας, ο κ. Κονστάνσιο είπε: «Δε μπορώ να προδικάσω την απάντηση». «Θα είναι μία απόφαση που θα κληθεί να λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εκτιμήσει την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Βίτορ Κονστάνσιο εξέφρασε τη σιγουριά ότι η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα διαθέτουν αρκετά εργαλεία για να περιορίσουν τον αντίκτυπο στην ευρωζώνη από κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

Νοβότνι: Τη Δευτέρα η συζήτηση για τον ELA

Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Δευτέρας όταν ρωτήθηκε για την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Επισήμανε πως η ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα – παρόμοια με τα IOUs που χρησιμοποιήθηκαν στην Καλιφόρνια – θα μπορούσε να είναι «μία πολύ βραχυπρόθεσμη λύση, ίσως μίας εβδομάδας». Πρόσθεσε, όμως, ότι τα χρήματα που τυπώνονται εκτός μονοπωλίου της ΕΚΤ θα λογίζονταν νομικά ως πλαστά.