X

Η στάση της ΕΚΤ θα καθορίσει τι θα γίνει αύριο στις ελληνικές τράπεζες

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ  της ΕΚΤ για να αποφασίσει σχετικά με το ελληνικό αίτημα για πρόσθετη ρευστότητα 6 δις ευρώ μέσω του ELA.

Ant1news

Ο Μάριο Ντράγκι κρατάει το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα των ελληνικών τραπεζών ή να τις διπλοαμπαρώσει για τη συνέχεια. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει το ελληνικό αίτημα για πρόσθετη ρευστότητα 6 δις μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει η συνεδρίαση καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται ακόμα και να αναβληθεί προκειμένου να προηγηθούν οι συνεδριάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, οι οποίες θα δώσουν το πολιτικό στίγμα των διαθέσεων των ευρωπαίων ηγετών.

Από την απόφαση αυτή θα κριθεί και το περιεχόμενο της ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα και θα προσδιορίζει τον τραπεζικό χάρτη των επόμενων ημερών, με κυρίαρχο ζήτημα αυτό του ορίου αναλήψεων, καθώς όλοι προεξοφλούν ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν αύριο.

Τα πιθανά σενάρια που αφορούν τη στάση της ΕΚΤ είναι τρία. Το απαισιόδοξο σενάριο είναι η ΕΚΤ , να τραβήξει το σχοινί και να αποφασίσει να αυξήσει το ποσοστό του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική οικονομία, σενάριο όμως που όλοι οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες να επικρατήσει.

Το αισιόδοξο σενάριο είναι η ΕΚΤ να αποφασίσει να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να δίνουν χρήματα μέσω των ΑΤΜ χωρίς προβλήματα και τις επόμενες μέρες, αλλά ούτε αυτό το σενάριο φαντάζει αρκετά πιθανό.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Ντράγκι να ακολουθήσει την τακτική που υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα, διατηρώντας αμετάβλητο το όριο του ELA, περιμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Στη περίπτωση αυτή αναμένεται με ενδιαφέρον η ΠΝΠ και τι θα προβλέπει για το όριο αναλήψεων καθώς τα μετρητά τελειώνουν, με κάποιους να κάνουν λόγο για αναλήψεις με όριο τα 20 ευρώ.