X

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Την Τετάρτη αναμένεται να υποβάλει αίτημα για στήριξη από τον ESM η ελληνική πλευρά.

Ant1news

Να υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση από τον ESM, το οποίο θα εξεταστεί στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής:

«Καλωσορίσαμε τον νέο Έλληνα συνάδελφο και ακούσαμε την αποτίμηση του για την κατάσταση μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα της Ελλάδας.

Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις σε αυτό το σημείο από τον Έλληνα υπουργό και το πρώτο βήμα θα είναι να στείλει η ελληνική κυβέρνηση ένα νέο αίτημα στο Eurogroup, μία επιστολή με αίτημα για στήριξη του ESM. Μόλις έρθει αυτή – το ευκταίο θα ήταν αύριο το πρωί – θα έχουμε άλλη μία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να αρχίσουμε και επίσημα τη διαδικασία για τον χειρισμό αυτού του αιτήματος.

Θα ζητήσω πρώτα από τους θεσμούς να δουν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα δημοσιονομικά και τη βιωσιμότητα του χρέους, και στη συνέχεια οι θεσμοί θα επανέλθουν και θα δούμε εάν μπορούμε να αρχίσουμε επίσημα τις διαπραγματεύσεις.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες ημέρες. Έχουμε πολύ λίγο χρόνο, όπως γνωρίζετε όλοι.»

Εποικοδομητικό χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup, ο συνήθως απαισιόδοξος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, σε μήνυμά του στο twitter.