X

Reuters: Η Ελλάδα πλησιάζει στην πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη

Για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση του Reuters, οικονομολόγοι δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο Grexit.

Ant1news

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα περάσει την πόρτα της εξόδου και να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η οποία εμφανίζει την πιθανότητα Grexit να έχει ξεπεράσει για πρώτη το 50%.

57 οικονομολόγοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Τετάρτη, την ώρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφωνούσε ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και έδωσαν 55% πιθανότητες στο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Είναι η πρώτη φορά που η πιθανότητα Grexit εμφανίζεται ως το επικρατέστερο σενάριο και είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό αυτό ήταν στο 45%.

Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πείσει τους πιστωτές μέχρι την Κυριακή ότι διαθέτει αξιόπιστες προτάσεις για να επαναφέρει την οικονομία της σε αναπτυξιακή τροχιά, τότε θα βρεθεί με το ένα πόδι στην έξοδο. Οι αναλυτές εκτιμούν πως τη χαριστική βολή θα δώσει η πληρωμή προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση, οι πιθανότητες να μην καταφέρει η Ελλάδα να καταβάλει την πληρωμή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχονται στο 60%.