X

Σόιμπλε σε Λιου: Πάρτε την Ελλάδα στο δολάριο, να πάρουμε το Πουέρτο Ρίκο στο ευρώ!

Πρόταση-σοκ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στον Αμερικανό ομόλογό του. Τον Σόιμπλε δείχνει ως οργανωτή του Grexit ο Βαρουφάκης.

Ant1news

Σάστισαν οι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποκάλυψε μία πρόταση-«βόμβα» που έκανε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου.

«Πρότεινα στον φίλο μου, Τζακ Λιου, αυτές τις ημέρες, ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη εάν οι ΗΠΑ ήταν πρόθυμες να πάρουν την Ελλάδα στο δολάριο. Νόμιζε ότι του έκανα πλάκα», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε διάθεση για «φθηνό» χιούμορ... Ή μήπως όχι;

Δείτε την επίμαχη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις επισημάνσεις περί διαγραφής του γερμανικού χρέους μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αντίδρασή του ήταν εντελώς διαφορετική. Χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι ήταν μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ήταν διαφορετικές οι συνθήκες και δεν υπήρχε νομισματική ένωση τότε, συμπλήρωσε.

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς «κούρεμα», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, συμφωνώντας με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά πριν καλά-καλά τελειώσει τη φράση του, έσπευσε να τονίσει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί αντιβαίνει στους κανόνες της Ένωσης.

Ακόμη λοιπόν και αν είναι γνωστό τοις πάσι ποια είναι η λύση, ο συντηρητικός κ. Σόιμπλε την απορρίπτει.

Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες και να παρουσιάσει λεπτομερείς και αξιόπιστες προτάσεις στο Eurogroup , προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία. Διαφορετικά, κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, πρόσθεσε με νόημα.

Το μοναδικό καλό λόγο τον φύλαξε για τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Και μη φανταστείτε κάτι ιδιαίτερο. Απλά, ο συντηρητικός Γερμανός υπουργός είπε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι «πιο συμβατικός» από τον προκάτοχό του, τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Τον Σόιμπλε δείχνει ως οργανωτή του Grexit ο Βαρουφάκης

Σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που προωθείται από μια ομάδα ακραίων συντηρητικών κύκλων με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμά ότι υπάρχει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών ήταν απόλυτα κατηγορηματικός ότι ο ίδιος ο Σόιμπλε και όσοι στοιχίζονται πίσω του, άσκησαν πιέσεις για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, ενώ σε ερώτηση για το αν η Γερμανία έχει υπολογίσει το κόστος ενός Grexit και ένα πιθανό ντόμινο, είπε ότι ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως οι απώλειες είναι ελεγχόμενες. Εκτίμησε δε, ότι έχει «μετρημένο» πλάνο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και «αυτή η στιγμή είναι η καλύτερη για να το πετύχει».

Αναγνώρισε πάντως, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «είναι ο μόνος που έχει συγκρότηση εκεί μέσα (σ.σ: εννοώντας στο Eurogroup) και με εξαίρεση τον Σαπέν και τους Γάλλους, ελέγχει απόλυτα τους υπόλοιπους». Όπως είπε, «είναι και ο μόνος που έχει πλάνο», υποστηρίζοντας ότι θέλει μια Ομόσπονδη Ευρώπη, στην οποία προφανώς η πολιτική διεύθυνση θα βρίσκεται σε γερμανικά χέρια.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία τα επόμενα 24ωρα, αρχικά απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας «no comment (ουδέν σχόλιο)», εκ των υστέρων όμως, πρόσθεσε πως «θα ήθελα να υπάρξει συμφωνία αρκεί να είναι συμφωνία λύση. Για την ώρα δεν μπορούμε να προδικάσουμε κανένα αποτέλεσμα, ούτε και ο Ευκλείδης αυτή τη στιγμή ξέρει», ανέφερε.