X

Στο Eurogroup «δοκιμάζεται» η ελληνική πρόταση

Ελήφθη από το Eurogroup η αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης. Το ύψος του δανείου που προβλέπεται και οι αντιδράσεις των αξιωματούχων.

Ant1news

Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αίτημα της Ελλάδας να λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος σήμερα.

«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε ο εκπρόσωπος του Eurogroup στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EΜΣ)», αποτελεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε πριν από λίγο ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό, συμπλήρωσε ,επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup.

Στα 78 με 84 δις ευρώ εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές ότι είναι το ύψος του δανείου που χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα χρόνια και να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζες της.

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βασίζονται πάνω στην ελληνική πρόταση, η οποία συνοδεύεται πλέον με την ισχυρή νομιμοποίησή της από τη Βουλή, από την Ολομέλεια της οποίας εγκρίθηκε με 251 ψήφους.

Οι πρώτες αντιδράσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν θετικές, υπήρξαν σειρά σημείων τα οποία χρίζουν περαιτέρω συζήτησης, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές. Βασικά σημεία στα οποία υπάρχουν ενστάσεις – και τα οποία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την αποφυγή πιο σκληρού προγράμματος – είναι η ρύθμιση του ΦΠΑ στα νησιά, η μη αναφορά στις ομαδικές απολύσεις και μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «υφεσιακά», συν ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ( όπως το ψωμί και το γάλα).

Δεν αποκλείεται ακόμα και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα πέραν των 330 εκατ. που έχει βάλει η ελληνική πλευρά ως «μαξιλάρι», στην πρότασή της, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Ανάμεσα σε αυτά είναι η φορολόγηση των ενοικίων και η αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 29%.

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, έγινε ξεκάθαρο ότι η Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ αγωνία υπάρχει για τη στάση που θα κρατήσει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών δήλωνε χθες σχετικά με την ελληνική πρόταση ότι, δεν φτάνει «το ξαναπακετάρισμα των προτάσεων του Ιουνίου» ενώ ξεκαθάριζε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη, αλλά όχι εφικτή.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας από την πλευρά του, αρνήθηκε να κάνει σχόλια επί των ελληνικών προτάσεων, αφήνοντας την κρίση τους στη διάθεση των θεσμών. Τόνισε δε ότι, «μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσει η γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει εντολή διαπραγμάτευση από τη γερμανική Βουλή».

Θετικές αντιδράσεις

Θετικά σχόλια έτυχε η αποδοχή της ελληνικής πρότασης από την Γαλλία αρχικά,  με τον Πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να την χαρακτηρίζει, μετά και τον Φρανσουά Ολάντ, «σοβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες».

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν, δήλωσε σχετικά ότι «υπάρχει ευκαιρία για συμφωνία με την Ελλάδα και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν.

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, με tweet του, ανέφερε ότι «με την πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας προσφέρουν μια βάση για τις συνομιλίες».

Ο Ματέο Ρέντσι, Πρωθυπουργός της Ιταλίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ίσως να μη χρειαστεί η πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής. «Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε και την Κυριακή. Αυτό θα σήμαινε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί κατευθείαν το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» .

Συγκρατημένη…απαισιοδοξία

Ο Γερούν Ντάισεμπλουμ ήταν πιο συγκρατημένος, αναφέροντας μόνο ότι η ελληνική πρόταση «ένα πολύ μακροσκελές κείμενο, όμως οφείλουμε να εξετάσουμε αν είναι επαρκώς συγκεκριμένο, αν η εφαρμογή του θα αποφέρει αρκετά χρήματα, αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά».

Η Πρόεδρος της Λιθουανίας ήταν αρνητική στην πρώτη της αντίδραση, δηλώνοντας ότι: « η πρόταση δεν φαίνεται επαρκής», πρόσθεσε ωστόσο ότι  «εκλαμβάνουμε το έγγραφο της πρότασης ως ένδειξη ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Είναι προφανές ότι τη σκληρότερη θέση έναντι της ελληνικής πρότασης κρατούν οι χώρες από των οποίων τα Κοινοβούλια θα πρέπει να εγκριθεί, ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Αυτές είναι η Γερμανία,η  Ολλανδία,  Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Εσθονία.

Η απόσταση μεταξύ της «διαιρεμένης» ευρωζώνης είναι προφανής και μόνο από το γεγονός ότι ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν πως δεν θα είναι απαραίτητη η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής, στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup και την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά δήλωνε ότι θα πραγματοποιηθεί ό,τι κι αν γίνει στο Eurogroup.