X

Τα μηνύματα πριν την έναρξη του Eurogroup

Ξεκίνησε η προσέλευση των Υπουργών Οικονομικών και των αξιωματούχων της Ευρωζώνης. Εμβόλιμο Eurogroup στις 3-4 ώρα Ελλάδος, ανακοινώνει ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.

Ant1news

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο πρώτος εκ των συμμετεχόντων που έφτασε στο κτήριο που συνεδριάζει το Eurogroup στις 16:00, ώρα Ελλάδος για το ζήτημα της χώρας μας. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, δεν έκανε δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro που αναμεταδίδει το Bloomberg, o Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν συναντάται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Χωρίς δηλώσεις έφτασε στο κτήριο που συνεδριάζει το Eurogroup η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο πριν τις 14:00. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «έχει ελπίδες προόδου στο θέμα της Ελλάδας από το σημερινό Eurogroup».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, αρκέστηκε να δηλώσει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ότι, θα γίνει επιπρόσθετη συνεδρίαση του Eurogroup 2 -3 (15:00 - 16:00 ώρα Ελλάδος).

 

«Πρέπει να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις. Αυτό που έγινε χθες στην Ελλάδα ήταν σημαντική χειρονομία. Σήμερα όλοι οι θεσμοί θα δούμε αν αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει βάση για χρηματοδότηση. Πάνω σε αυτή τη βάση θα δούμε τη βιωσιμότητα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Είμαστε κοντά στο τέλος της κρίσης και αυτή η συνάντηση είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

Σχετικά με τη συνεδρίαση σημείωσε ότι «βλέπουμε μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση μιας διαπραγμάτευση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα εγκριθούν από τις ελληνικές αρχές και θα εφαρμοστούν από αυτές. Οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν το κλειδί για τη βάση για τη συζήτηση του χρέους».

Αναφερόμενος στην εμπιστοσύνη που έχουν οι θεσμοί προς την Ελλάδα, επικεντρώθηκε στη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή των Ελλήνων, την οποία χαρακτήρισε «ισχυρή ισχύ» κρίνοντας ως «δέσμευση της Ελλάδας»  το γεγονός ότι εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ότι οι Υπουργοί θα εγκρίνουν το πρόγραμμα» σημείωσε ωστόσο ότι, «πρέπει να δούμε ποια είναι η αξιοπιστία που απαιτείται για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του  Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Χθες η ελληνική πρόταση εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο  Ντομπρόβσκις, όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα και ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη και θα πρέπει να διευθετηθούν.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος, ο Βέλγος Οβερλβελτ και ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο Στουμπ μέσω tweet ζήτησε συγγνώμη που δεν έκανε δηλώσεις εξηγώντας πως πρέπει να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.. 

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χ. Σέλινγκ δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup  ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγγυηθεί ότι τα μέτρα αυτά θα εγριθούν και θα υλοποιηθούν.  «Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια υπόσχεται αλλά δεν έχει εφαρμόσει πότε κάτι από αυτά» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι άποψη της Κύπρου είναι ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει στον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει τις ελληνικές προτάσεις και πως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τις κραυγές του λαϊκισμού και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε το πρόβλημα.

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν  χαρακτήρισε το δημοψήφισμα οικονομικά και κοινωνικά ανέφερε πως το διακύβευμα θα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν. «Θέλουμε νόμους για τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Νούναν σημείωσε ότι «η εμπιστοσύνη τώρα οικοδομείται σταδιακά».

Ο ολλανδός υφυπουργός Οικονομικών Έρικ Βίμπες ανέφερε πως η Ελλάδα «έκανε σαφές ένα βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο βλέπουμε πως οι θεσμοί είναι επικριτικοί απέναντι στο σχέδιο και τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία, και το αποτιμούν πιο αδύναμο από όσο θα έπρεπε».

«Πρότασή τους είναι να αρχίσουμε τις διαβουλεύσεις μόνο αφού εκπληρωθούν περαιτέρω αυτοί οι όροι» είπε προσθέτοντας πως «πολλές κυβερνήσεις, όπως και η δική μου, έχουν σοβαρές ανησυχίες για την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και την εφαρμογή των μέτρων».

«Πρέπει ξεκάθαρα να γίνει ένα βήμα που θα επιτρέψει την ύπαρξη εμπιστοσύνης με όλες τις πλευρές που θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση» τόνισε.

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Παντοάν είπε ότι «δεν είμαστε εδώ για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις αλλά για να εκτιμήσουμε κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις μπορούν ν’ αρχίσουν». «Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να δώσει το έναυσμα για διαπραγματεύσεις. Είμαστε εδώ με ανοιχτό μυαλό» πρόσθεσε.