X

FAZ: Πενταετές Grexit προτείνει ο Σόιμπλε

Διαβάστε το επίμαχο έγγραφο (στα αγγλικά). Μαζί με το Grexit προβλέπει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα. Εναλλακτικά ζητά "κουμπαρά" δημόσιας περιουσίας 50 δις για το χρέος. Τι λέει ο Βαρουφάκης.

Ant1news

Δύο προτάσεις-βόμβες φαίνεται πως πήρε μαζί του από το Βερολίνο για να ρίξει στο τραπέζι του Eurogroup o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, η πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν είναι τόσο «ισχυρή» ώστε να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης ικανή να κλείσει την συμφωνία Ελλάδας-δανειστών.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε προειδοποίησε για εξαιρετικά σκληρές διαπραγματεύσεις, προσερχόμενος  έχει δύο λύσεις να προτείνει για την Ελλάδα, η μία εκ των οποίων προβλέπει 5ετές Grexit, ουσιαστικά ένα «time οut» για 5 χρόνια από την Ευρωζώνη και η δεύτερη την μεταφορά σε έναν «κουμπαρά» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αξίας 50 δις για το χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine Ζeitung.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, στο οποίο επικαλείται η εφημερίδα «οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι ελλιπείς σε ότι αφορά κομβικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, της αγοράς και των βασικών υποδομών της χώρας, σε βαθμό που δεν εγγυώνται την οικονομική ανάπτυξη ούτε άμεσα ούτε μακροπρόθεσμα», όπως αναφέρει η FAZ.

Έτσι, οι τεχνοκράτες του Βερολίνου προτείνουν τις δύο εναλλακτικές για την Ελλάδα:

-η Αθήνα βελτιώνει το ταχύτερο τις προτάσεις της προς τους δανειστές, με καλύτερη ποσοτικοποίηση των μέτρων και απτές μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα μεταφέρει σε ένα ταμείο περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του Δημοσίου χρέους ή

-η Ελλάδα θα κάνει «διάλλειμα» διάρκειας 5 χρόνων στην συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, μένοντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας παράλληλα σε αναδιάρθρωσης του χρέους της, που θα της επιτρέψει να ανατάξει την οικονομία της και να "επιστρέψει" στην Ευρωζώνη. Για όσο χρόνο μείνει εκτός Ευρωζώνης η χώρα, ο κ. Σόιμπλε ζητά να προβλεφθεί απο τους εταίρους να υπάρχει αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, απευθύνθηκε στο Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό έγγραφο.

"Σε συνεννόηση Μέρκελ και Σόιμπλε"

«Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», δήλωσε την ίδια ώρα υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, ο οποίος στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει έχουν συντονιστεί με την καγκελάριο». 

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Der Τagesspiegel» αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα.

Διαψεύδει το Μαξίμου- Για "επιβεβαίωση του" μιλά ο Βαρουφάκης 

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να διαψεύσουν κατηγορηματικά ότι "ποτέ δεν τέθηκε απο κανέναν στο Eurogroup του Σαββάτου ούτε απο τον κ. Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Eurogroup για Grexit", ενώ και με ανάρτηση του στο Twitter, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θεόδωρος Μιχόπουλος επεσήμανε ότι "διαψεύδονται πλήρως τα δημοσιεύματα της FAZ".

Φαίνεται πώς ότι το δημοσίευμα της FAZ ήταν βούτυρο στο ψωμί του τέως Υπουργού Οικονομικών, καθώς μόλις χθες με άρθρο του στον Guardian ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμενε ότι "η Γερμανια θέλει το Grexit". Μάλιστα μέσω Twitter προέτρεψε τους ακόλουθους του ότι αξίζει να διαβάσουν το άρθρο της FAZ για το 5ετές Grexit που προτείνει ο Σόιμπλε φυσικά σε συνδυασμό με το δικό του άρθρο.

 

Δείτε το επίμαχο έγγραφο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Το έγγραφο έφερε στην δημοσιότητα ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Sven Giegold