X

Άμεση ψήφιση προαπαιτούμενων και σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων

Βασικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Ant1news


Άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων ζητάνε οι εταίροι στο τραπέζι του Eurogroup, ενώ πιέζουν για περαιτέρω μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων.

Το βασικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως γράφει η «Καθημερινή», βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά παρατηρήσεων από ομολόγους του, με κοινό τόπο την αμφισβήτηση της ικανότητας και της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αυτές που έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της.

Οι απαιτήσεις, σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.  Σύμφωνα με αξιωματούχο των θεσμών, μιλάμε πλέον για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, για νέο δανεισμό ποσού άνω των 80 δισ., ενώ πριν η συζήτηση αφορούσε το κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος.

Μία σειρά από κράτη - μέλη ζήτησαν το ΔΝΤ να συμμετέχει και στο νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που αυτό συμφωνηθεί, και ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να αποδέχθηκε το αίτημα.  Επίσης, ζητείται μετ’ επιτάσεως από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της και να μην είναι σε ένα κομμάτι χαρτί αλλά μέρος ενός δεσμευτικού action plan το οποίο θα πρέπει να είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Δηλαδή αύριο θα πρέπει να ψηφιστούν κάποια πράγματα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων στο Eurogroup. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που σκιάζει την προσπάθεια για συμφωνία.

Απ’ όλες τις πλευρές διαψεύστηκε, πάντως, ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε πρόταση πενταετούς Grexit, όμως είναι ένα σενάριο που θεωρείται ότι έχει συζητηθεί σε γερμανικούς κύκλους.

Επιτακτικό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και συζητήθηκε εκτενώς στο τραπέζι του eurogroup, είναι το ομόλογο της ΕΚΤ, που λήγει μόλις σε εννέα ημέρες. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε ανησυχία για τον συστημικό κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης για την συγκεκριμένη πληρωμή. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε έδειξε να αντιμετωπίζει με παιγνιώδη διάθεση το θέμα και σχολίασε ότι και κατά τη διάρκεια του PSI ανησυχούσαμε για το συστημικό ρίσκο, αλλά τελικά δεν κόστισε πολύ.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που έχει προκαλέσει κυβερνητικούς τριγμούς τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα σε παραμέτρους, όπως η μεταρρύθμιση στην αγορά γάλακτος, στα αρτοποιεία, την απελευθέρωση των φαρμακείων, και αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε θετικά διακείμενος για τα τρία πρώτα θέματα, αλλά αρνήθηκε καταρχήν να συζητήσει το θέμα των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτήν την ώρα γραφεται η κοινή διακήρυξη, όπου αναφέρεται ότι διακόπτεται η συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες οι εφαρμοστικοί νόμοι ώστε να διαπιστώσουν οι εταίροι τη βούληση και την ευχέρεια της κυβέρνησης, μετά τις διαρροές στη χθεσινη ψηφοφορία, να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις. Αφού ψηφιστούν οι νόμοι τότε θα ξανασυνεδριάσει το EUROGROUP για την τελική συμφωνία.ί