X

Eurogroup: Διορία τριών ημερών για να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο που έφτιαξε το Eurogroup για τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Στο τραπέζι και η πρόταση Σόιμπλε για Grexit.

Ant1news

 

Την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει όλες τις μεταρρυθμίσεις έως την Τετάρτη επισήμανε μετά τη συνεδρίαση τoυ Eurgroup ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Κάναμε μεγάλη πρόοδο, τόνισε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να φτιάξουμε ένα, κατά την γνώμη μου, φιλόδοξο προσχέδιο- πρόταση προς τους ηγέτες ώστε να πάρουν την σκυτάλη».

Σύμφωνα με τον κ. Στουμπ «είναι ένα έγγραφο που έχει πολύ δεσμευτικούς όρους σε τρία επίπεδα: Πρώτον οι νόμοι που πρέπει να περάσουν από την Ελληνική Βουλή έως τις 15 Ιουλίου , δεύτερον προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν και τρίτον  τέσσερα σημεία που είναι σημαντικά για τις ιδιωτικοποιήσεις».

«Αν είναι να ανοίξει η συζήτηση για το δάνειο από τον ESM θα πρέπει όλα αυτά να εγκριθούν από την κυβέρνηση και την ελληνική βουλή», επισήμανε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κατά την έξοδο του είπε μόνο ότι «παραμένουν κάποια θέματα. Θα ενημερώσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες κι εκείνοι θα αποφασίσουν». Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό δεν θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση του Eurogroup  και ο πρόεδρος του, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τους ηγέτες της ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, συμφώνησε πως εναπόκειται πλέον στους ηγέτες της Ευρωζώνης να αποφασίσουν. «Αυτό που επιθυμεί η Κομισιόν είναι να προχωρήσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στην Ευρωζώνη» σημείωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Τα πρώτα μέτρα από την πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία πρέπει να νομοθετήσει άμεσα, περιέχονται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup, που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Reuters. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα εργασιακά, η ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά.

Ανταποκριτές διεθνών μέσων στις Βρυξέλλες που πήραν στα χέρια τους το προσχέδιο της δήλωσης του Eurogroup ανήρτησαν τα ποιο σημαντικά σημεία του στο twitter. Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιοποίησαν, η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια ύψους 82 με 86 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο "κουρέματος".

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται και η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για ένα ελληνικό "time out" από την ευρωζώνη, με προσωρινή έξοδο της Ελλάδας. 

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωζώνης ξεκίνησε περίπου στις 17.20 και θα διαρκέσει "μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την Ελλάδα" όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ. Περισσότερες δεσμεύσεις και άμεσες μεταρρυθμίσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στην Σύνοδο Κορυφής.  

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία εάν το θέλουν και οι εταίροι", ενώ υπογράμμισε πως είναι «έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό, το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης".