X

Δάνειο – γέφυρα 7 δις ευρώ από τον EFSM προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Πρώτα πρέπει να ψηφιστούν μεταρρυθμίσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να πάρει η χώρα τα χρήματα. Αντιδρούν στην πρόταση Βρετανία και Τσεχία.

Ant1news

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για την Ελλάδα δάνειο – γέφυρα ύψους 7 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (EFSM) για τον Ιούλιο, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η πρόταση, σύμφωνα με το Ρόιτερς, κάνει λόγο για δάνειο γέφυρα που θα έχει μέγιστη διάρκεια 3 μηνών και θα πρέπει να επιστραφεί στον EFSM από τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον EMS, μετά τις διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην πρόταση αυτή πάντως για δάνειο από τον EFSM αντιδρούν τόσο η Βρετανία, όσο και η Τσεχία, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα και όχι μόνο ευρωζώνης.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία πρόκειται να τεθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για έγκριση, καθιστά σαφές, ωστόσο, ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν περάσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη Βουλή σήμερα.

Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις για ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM προτού εκταμιευτεί το δάνειο. 

Σύμφωνα με πηγή, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει ότι υπάρχει λύση στις αντιδράσεις της Βρετανίας για το δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, μεταξύ άλλων προτάσεων βρίσκεται και αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την έκδοση χρεογράφων, των λεγόμενων IOU. Σύμφωνα με πηγές της Handelsblatt ο Β. Σόιμπλε ανέφερε την έκδοση IOU για να καλύψει η Ελλάδα ένα μέρος των εσωτερικών της πληρωμών για μισθούς, συντάξεις ή χρέη προς ιδιώτες καθώς επίσης και για να μπορέσει να κρατηθεί οικονομικά το διάστημα μέχρις ότου εγκριθεί το τρίτο πακέτο και πριν εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις από τον ESM.