X

«Πράσινο φως» από το Eurogroup, με προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ

Χαιρετίζει το Eurogroup την έγκριση της συμφωνίας για το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα. Την ίδια ώρα ο Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί για μελλοντικά προβλήματα.

Ant1news

«Είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια, αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη το Eurogroup «άναψε» το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση-γέφυρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

Το Eurogroup χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών που σχετίζονται με την απόφαση για τη χορήγηση κατ’ αρχήν ενός 3ετούς προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τον ESM, και ιδιαίτερα τις πρόσφατες ταχείες νομοθετικές ενέργειες που ελήφθησαν από τη Βουλή των Ελλήνων ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Μετά από την επίσημη απόφαση που ελήφθη από τον διοικητικό συμβούλιο του ESM, οι θεσμοί επιφορτίστηκαν εσπευσμένα με την κατάρτιση ενός μνημονίου (MoU), στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου, το Eurogroup συζήτησε το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης-γέφυρας για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας και να τιμήσει τις υποχρεώσεις που έχει την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου να παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας έως και 7,16 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup συμφωνεί κατ’ αρχήν, να μεταφερθούν  τα SMP ισοδύναμα κέρδη του 2014 σε λογαριασμό της ΕΚΤ ώστε να εξασφαλίσει κάθε νόμιμο δικαίωμα για την προστασία των κρατών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης από τον κίνδυνο ζημίας που προκύπτει από ένα πρόγραμμα του EFSM για την Ελλάδα. Αυτό θα επιβεβαιωθεί με επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup προς τον ESM. Τα κέρδη SMP θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά είτε ως αποζημίωση για τα κράτη-μέλη εκτός ευρωζώνης, σε περίπτωση απωλειών ή θα επιστραφούν στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, εάν δε χρειαστούν. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το δάνειο του EFSM, θα χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα μέσα για την είσπραξη της οφειλής και την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι κίνδυνοι της μη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα του ESM παραμένουν αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Το Eurogroup χαιρετίζει την πολύ εποικοδομητική προσέγγιση που επέδειξαν οι χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. To Eurogroup  δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει την απαραίτητη διαφάνεια και θα ενισχύσει τη συνεργασία με τα εκτός ευρωζώνης κράτη-μέλη της ΕΕ. To Eurogroup επιβεβαιώνει ότι όλα τα θέματα της γενικής εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ και του EFSM, πρόκειται να συζητηθούν και να αποφασιστούν στο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη.