X

Νέο δάνειο- γέφυρα για την Ελλάδα, εξετάζει η Κομισιόν

Ο στόχος να υπογραφεί η συμφωνία εντός Αυγούστου μοιάζει αισιόδοξος και υπάρχει προβληματισμός για την κάλυψη των αναγκών της χώρας ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ant1news

Μπορεί οι πάντες να κάνουν λόγο για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας ανάμεσα στην χώρα μας και τους εταίρους, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αλλά ήδη κάποιοι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια θεωρώντας ότι αυτή χρονική πρόβλεψη μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Με δεδομένο ότι στις 20 Αυγούστου λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δις. και εκκρεμεί εντός του μήνα μια ακόμη πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ και τόκοι που ανεβάζουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας στα 5 δις. συνολικά, τότε θα πρέπει να βρεθεί ένας ομαλός τρόπος να προχωρήσουν οι διαδικασίες κι αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από ένα ακόμα δάνειο – γέφυρα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πιο πιθανό σενάριο είναι να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω πάλι του πανευρωπαϊκού ταμείου EFSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης) που έγινε και για την πληρωμή των οφειλών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 19 Ιουλίου υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται μέσω εγγυήσεων τα 9 κράτη-μέλη που δεν μετέχουν στο ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

 Οι εγγυήσεις που δόθηκαν για να συμφωνηθεί η εκταμίευση των 7,16 δισ. ευρώ την περασμένη Δευτέρα, ήταν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα και τα κονδύλια που λαμβάνει η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Π. Μοσκοβισί, υπάρχει πρόταση για μονιμοποίηση των εγγυήσεων έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι χώρες που δεν μετέχουν στο ευρώ. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των 6 δισ. ευρώ που έχει ακόμα στη διάθεσή του το ταμείο του ΕFSM.

Στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, ο Γάλλος επίτροπος, αν και ρωτήθηκε πιεστικά, απέφυγε να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή για τις πρόωρες συντάξεις και τη φορολογία των αγροτών. Υπογράμμισε ότι τα προαπαιτούμενα της 12ης Ιουλίου για χθες ήταν ο κώδικας πολιτικής δικονομίας και η ενσωμάτωση της οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών.