X

Προκλητικός ο Βάιντμαν έναντι της Ελλάδας

Ο επικεφαλής της Bundesbank πρότεινε τριετή επέκταση των ομολόγων των χωρών που μπαίνουν στον ESM, αφήνοντας εκτός την Ελλάδα!

Ant1news

Τριετή επέκταση της ωρίμανσης του ομολογιακού χρέους των χωρών που ζητούν βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πρότεινε ο διοικητής της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν.

Κάτι τέτοιο θα μείωνε το μέγεθος του προγράμματος στήριξης, διευκολύνοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Θα έλεγα ότι είναι ένα μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από την εμπειρία μας με την Ελλάδα. Για την Ελλάδα βέβαια είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο», έσπευσε να σημειώσει, βάζοντας τα γέλια - όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω στο βίντεο.

Κατά την ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο κ. Βάιντμαν ρωτήθηκε αν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση σχετικά με το πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Ελλάδα.

Αποφεύγοντας να απαντήσει, έκανε μία σύγκριση με το παράδειγμα της Κύπρου: «Αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Δε θα ήθελα να κάνω υποθέσεις αναφορικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσουν. Είδαμε στην Κύπρο πως τα capital controls μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικά επίπεδα, ότι μπορεί να υπάρξουν διαβαθμίσεις. Δε νομίζω ότι το να κάνουμε υποθέσεις μπορεί να συμβάλει σε κάτι τώρα», σημείωσε.