X

Θα βρεθεί συμβιβασμός με το ΔΝΤ για την Ελλάδα εκτιμά ο Ντάισελμπλουμ

Δριμεία επίθεση από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ant1news

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε πως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει την ενεργή συμμετοχή του Ταμείου στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του ολλανδικού κοινοβουλίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως δε μπορεί να εγγυηθεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Αθήνα, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε ενδεχόμενο «κουρέματος».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διαμορφώνεται στο 12% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, συμπληρώνοντας ότι «κατά συνέπεια, μέχρι το 2030 το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Απέφυγε, πάντως, να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζήτησε παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς την Αθήνα στα 60 χρόνια.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι «δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί, αλλά είναι πιο σημαντικό να υπάρχει στήριξη από τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ παρά από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης Τσίπρα άσκησε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος υποστήριξε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε μεγάλη ζημιά». Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίηση του για την έγκριση των όρων της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων.