X

“Παράθυρο” δημοσιονομικής χαλάρωσης

Εcofin: Επί τάπητος οι οικονομικές επιπτώσεις για τα κράτη-μέλη που επιβαρύνονται από το κύμα των προσφύγων στην Ευρωζώνη.

Ant1news

«Παράθυρο» χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις χώρες που επιβαρύνονται από το κύμα των προσφύγων άνοιξε στην Ευρωζώνη με πρωτοβουλία της λουξεμβουργιανής προεδρίας και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ιρλανδίας.

Από την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», μπορεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα σε περίπτωση που κριθεί τελικά ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το πρόσθετο οικονομικό κόστος για τους προϋπολογισμούς, αλλά και οι επιπτώσεις σε τομείς όπως η απασχόληση.

Το όλο θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λουξεμβούργο, όπου ανατέθηκε στην Κομισιόν να εξετάσει τις επιπτώσεις και να υποβάλει εισήγηση στα κράτη - μέλη.

Οπως επισήμανε ο προεδρεύων του Εcofin υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, το προσφυγικό πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί βραχυπρόθεσμα, κάτι που σημαίνει ότι σε επίπεδο Ε.Ε. θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα κοινωνικά προβλήματα σε σχέση με την απασχόληση, την εκπαίδευση, την άμυνα και την ασφάλεια, τα οποία θα έχουν επίπτωση στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «Ναυτεμπορική», ειδικότερα ζητήθηκε από την Επιτροπή να αποφανθεί το συντομότερο, κατά πόσο η προσφυγική κρίση μπορεί να εκληφθεί ως «εξαιρετική περίσταση», σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το άρθρο 3 παράγραφος 3β του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επισημαίνει ότι ο όρος «εξαιρετικές περιστάσεις» αναφέρεται σε περίπτωση ασυνήθιστου γεγονότος το οποίο εκφεύγει του ελέγχου του ενδιαφερόμενου κράτους, το οποίο έχει σημαντική επίπτωση στη δημοσιονομική πολιτική της γενικής κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή το εν λόγω κράτος μπορεί προσωρινά να αποκλίνει από τον αντίστοιχο μεσοπρόθεσμο στόχο του ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.