X

Μοσκοβισί: θα χρειαστούν νέα μέτρα εκτός μνημονίου

Σε ποιούς τομείς θα απαιτηθεί "επιπλέον προσπάθεια" σύμφωνα με τον Επίτροπο. Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Χουλιαράκη και τις τράπεζες.

Ant1news

Για ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, πέραν αυτών του τρίτου μνημονίου, κάνουν πλέον λόγο, με τον πλέον επίσημο τρόπο οι δανειστές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, στέλνοντας μήνυμα στην ελληνική πλευρά ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα επιβεβαιωθούν τα 48 προαπαιτούμενα για τις δόσεις που «κλείδωσαν» στο EWG, τονίζει ότι «όπως θα πω και δια ζώσης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χρειάζονται νέα μέτρα, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που θα εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών, εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα».

Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Μοσκοβισί ουσιαστικά «τελειώνει» κάθε περίοδος χάριτος έναντι της νέας κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις και αναστολές.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας και καθόλου χρόνος για χάσιμο», σημειώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί, που δήλωσε …ανυπόμονος για το Eurogroup της Δευτέρας «όπου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους, καθώς όσο πιο γρήγορα ψηφιστούν κι εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, τόσο πιο αποτελεσματικά θα λειτουργήσει το πρόγραμμα».

Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα έχει κλείσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση που περιέχει τα βασικά προαπαιτούμενα, καθώς αυτός όπως είπε «είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσει η Ελλάδα εμπιστοσύνη στις αγορές».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Χουλιαράκη, ενώ επεσήμανε ως θετικό στοιχείο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει δεσμευμένος στο πρόγραμμα και πρόθυμος για την γρήγορη εφαρμογή του.