X

Επενδυτές μηνύουν την ΕΚΤ για το ελληνικό PSI

Περισσότεροι από 200 επενδυτές μηνύουν την ΕΚΤ για το ρόλο που διαδραμάτισε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012.

Ant1news

Πάνω από 200 επενδυτές καταθέτουν μήνυση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ρόλο που διαδραμάτισε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Πιο συγκεκριμένα, ομάδα Ιταλών επενδυτών διεκδικεί αποζημίωση 12 εκατομμυρίων ευρώ  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την κατηγορία της παραβίασης της αρχής για ίση μεταχείριση των πιστωτών, κατά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία, που έγινε το 2012.

Σύμφωνα με την καταγγελία κατά το ελληνικό PSI η ΕΚΤ αντάλλαξε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της με διασφαλισμένα ομόλογα, χωρίς ημερομηνία λήξης. Κίνηση που διασφάλισε ότι η ΕΚΤ δεν θα υφίστατο ζημιές από τη συμφωνία που απέτρεψε την ελληνική χρεοκοπία.

 Ωστόσο, οι ιδιώτες επενδυτές υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα» 53, 5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων τους, η οποία οδήγησε σε διαγραφή του ελληνικού χρέους κατά 100 δις ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Η ΕΚΤ αργότερα επέτρεψε στις εθνικές κρατικές τράπεζες να επαναγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα σε μειωμένες τιμές.

Οι χειρισμοί αυτοί, όπως υποστηρίζουν οι ενάγοντες, έδωσαν άδικη προνομιακή μεταχείριση στην ΕΚΤ, επιβάλλοντας μεγαλύτερες ζημιές στους εκτός επίσημου τομέα επενδυτές.

Nα σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα προσφυγή κατά της Ελλάδας για το PSI είχε καταθέσει και η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου.