X

EWG: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για την εκταμίευση των 2 δις ευρώ

Ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης στην Ελλάδα καθώς το EuroWorking Group δεν έδωσε, την Πέμπτη, το “πράσινο φως” .

Ant1news


Σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την ερχόμενη βδομάδα, ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης στην Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή στις Βρυξέλλες. 

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, στην τακτική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup την Πέμπτη διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες για να κλείσει η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, ενώ υπογράμμισε πως εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές το πότε θα έχει ολοκληρωθεί. 

Εκκρεμότητες για την αποδέσμευση των χρημάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 


Mοσκοβισί: Απαιτούνται σκληρές αποφάσεις από την Αθήνα


Να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές πριν εκταμιευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ που αναμένει η Αθήνα επιμένει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο διεμήνυσε ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις», που πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της.

«Το προαπαιτούμενο είναι να ληφθούν τα μέτρα», πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντική διότι θα δοθούν «διευκρινίσεις » από την Αθήνα

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, που έρχεται την Τρίτη στην Ελλάδα, σημείωσε, πάντως, με ικανοποίηση πως «από τον Ιούλιο εργαζόμαστε μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας αναμφίβολα χωρίς προηγούμενο ανάμεσα σε μια ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την έναρξη της κρίσης».