X

Στο Eurogroup μεταφέρεται η “μάχη” με τους δανειστές

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ.

Ant1news

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, καθώς στις τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων αλλά και του EuroWorking Group δεν επιτεύχθηκε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Euro Working Group, στην οποία συμμετείχε από την Αθήνα ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Νωρίτερα έλαβε χώρα άλλη μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα θέματα «αγκάθια», όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση των 100 δόσεων, παραμένουν, αφήνοντας στον «αέρα» την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρέμβαση Τσίπρα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης

Διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναζητώντας πολιτική λύση για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στις απαιτήσεις των δανειστών, ιδιαίτερα όσον αφορά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Εν συνεχεία τηλεφώνησε στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε θετικός και υποστηρικτικός στις θέσεις της Αθήνας, ενώ η κα Μέρκελ άκουσε τις ελληνικές ενστάσεις και δεσμεύτηκε πως θα τις συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.