X

Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση των 2 δις ευρώ για την Ελλάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Ant1news

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εξουσιοδότησε την εκταμίευση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, μετά απο την εκπλήρωση από την Ελληνική Κυβέρνηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM.

«Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και στον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2 δις ευρώ αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, καθώς υλοποίησε μία εκτενή λίστα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις-κλειδιά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που είναι σημαντικές για την υποστήριξη της εν εξελίξει διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εάν η εφαρμογή του προγράμματος συνεχιστεί σθεναρά, είμαι πεπεισμένος πως οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα του επιτρέψουν να σημειώσει ορατή πρόοδο προς μία υγιή ανάκαμψη».

 

 

Τα 2 δις ευρώ είναι η δεύτερη εκταμίευση της αρχικής υποδόσης των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το πρώτο μέρος αυτής της υποδόσης, ύψους 13 δις ευρώ, εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δις ευρώ θα είναι διαθέσιμο μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων. Όλα αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως και 86 δις ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε στις  19 Αυγούστου 2015.

 

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «South China Morning Post», έβαλε «φρένο» στις ελληνικές επιδιώξεις για τήρηση των δεσμεύσεων των εταίρων και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αγνοώντας και τις μόνιμες πιέσεις του ΔΝΤ προς την κατεύθυνση αυτή.