X

Τελεσίγραφο EWG: Το παράλληλο πρόγραμμα ή το 1 δις θέλετε;

Αφόρητες πιέσεις,από τους δανειστές,που έθεταν ως…προαπαιτούμενο την απόσυρση του νομοσχεδίου. "Πράσινο φως" για το 1 δις αλλά με αστερίσκους.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Να τινάξουν στον αέρα το κρίσιμο Euro Working Group για το 1 δις και την «διάνοιξη» του  δρόμου για την πρώτη αξιολόγηση, απειλούσαν οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές οι οποίοι ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης του 1 δις, υπο προϋποθέσεις.

Ασκώντας αφόρητες πιέσεις στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εν λόγω όργανο, αλλά και κάνοντας μια σαφή επίδειξη δύναμης και πυγμής, οι βοηθοί υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης έθεσαν στην Κυβέρνηση το δίλλημα "ή αποσύρεται άμεσα το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα ή ξεχάστε το EWG”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι χώρες της Ευρωζώνης δεν απειλούσαν να μην ανάψουν το «πράσινο φως» για το 1 δις, αλλά έλεγαν στην Αθήνα ότι αν δεν «τραβούσε» πίσω το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα, δεν υπήρχε καν λόγος να συνεδριάσει το Euro Working Group.

Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε σε υποχώρηση υπό αυτές τις συνθήκες και μετά τις χθεσινές αιτιάσεις από την Αντιπολίτευση, καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε κι άρχισε να συζητείται σε 3 συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής δίχως να έχουν κατατεθεί Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οικονομικές συνέπειες του ούτε έχει την έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης

Όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το Euroworking Group ενέκρινε προσωρινά την υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αποσύρει από τη Βουλή το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα τη δόση είναι να ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα, όπως η δημοσίευση των αποφάσεων στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, μέχρι την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, μέχρι αύριο, η Ελλάδα πρέπει να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το πρωί της Δευτέρας.